Her er de derbyer, du skal sætte på din ønskeliste!

Her er de derbyer, du skal sætte på din ønskeliste!

Der er noget helt særligt ved fodboldderbyer. Rivaliseringen mellem hold fra samme by eller region sikrer en enestående oplevelse og spænding blandt spillere og især fans. Denne oversigt viser de ti største fodboldderbyer, der er et must at se, og som er hele fodboldrejsen værd!

Bemærk: Ved alle kampe henviser vi naturligvis til begge holds hjemme- og udekampe, således også line-ups i omvendt rækkefølge.

10. AC Milan – Inter Milan

Derby Della Madonnina, også kendt som Milan Derby, er noget helt særligt, fordi det er mellem to hold, der spiller på samme stadion. Mindst to gange i sæsonen forvandles San Siro til farverne rød og blå for en lidenskabelig kamp mellem AC Milan og Inter Milan, Rossoneri og Nerazzurri.

Dette derby kaldes Madonnina eller ‘den lille Madonna’: en berømt gylden statue af Jomfru Maria, som står på Milanos katedral.

Det usædvanlige er, at en række kendte fodboldspillere har spillet for begge klubber i nyere historie, såsom Zlatan Ibrahimović, Ronaldo, Mario Balotelli, Leonardo Bonucci og Andrea Pirlo. Den mest berømte spiller, der har spillet for begge hold, er dog Giuseppe Meazza, som San Siro Stadium er opkaldt efter.

Rivaliseringens oprindelse stammer helt tilbage til marts 1908. En strid om udenlandske spillere på kontrakt førte til, at FC Internazionale fraskilte sig fra Milan Cricket and Football Club (som senere blev til AC Milan), som var grundlagt af en engelsk forretningsmand i 1899. En sand national topliga opstod i Italien fra slutningen af ​​1920’erne, hvilket gjorde derbyet til en årligt begivenhed.

Både AC Milan og Inter har naturligvis opnået alle de sædvanlige succeser både nationalt og i Europa, hvilket yderligere styrker dette derbys status. Hvad der også er spændende er, at de udligner hinanden meget godt: I februar 2021 havde Inter fireogfirs sejre mod Milanos syvoghalvfjerds.

Milan Derby er ofte spektakulært, som i 2020 da Inter var bagud med 2-0 men alligevel fik en 4-2-sejr.

9. Manchester United – Manchester City

Det allerførste Manchester Derby blev spillet i 1881. Manchester United og Manchester City havde tilfældigvis forskellige navne dengang, og deres rivalisering var ikke noget særligt. Mange mancunianske fodboldfans ville se United-kamp en uge og en City-kamp ugen efter. At skifte mellem klubberne blev heller ikke betragtet som tabu og på grund af krigsskader på Old Trafford spillede United endda på Citys gamle Main Road Stadium i et stykke tid.

Men da begge holds trofæskabe blev fyldte, svulmede også rivaliseringen mellem de to klubber og opdelte Manchester i lyseblå og røde. Der var til tider voldelige hændelser på banen, hvor Uniteds George Best brækkede benet under en kamp i 1970 på grund af Citys Glyn Pardoe. Ja, han mistede det sågar næsten.

United forblev ubesejret af City fra 1989 og fremefter, som tilbragte en del af denne periode med at vælte rundt i anden division. Men siden de blev overtaget i 2008 og den vækst, som City efterfølgende gennemgik, er derbyet på sit højeste sportslige niveau, hvor hold ofte er ligeværdige.

Rivaliseringen er der stadig. Carlos Tévez skrev kontakt med City i 2009 ved udgangen af hans kontrakt med United. City placerede efterfølgende et kæmpe billboard i centrum af Manchester med teksten: “Velkommen til Manchester” med et foto af Tévez.

Rivalernes løbende score i marts 2021 er: Syvoghalvfjerds sejre til United mod femoghalvtreds til City. Mange kendte navne har spillet en stor rolle i Manchester Derbyer de seneste år, herunder Wayne Rooney, Mario Balotelli, David Silva, Robin van Persie og Ryan Giggs. Du kan se dem alle i top-fem videoen nedenfor: en god opvarmning til din fodboldtur til et Manchester Derby!

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

8. Barcelona – Espanyol

Selvom Barcelona Derbyet, også kendt som Derbi Catalán, måske ikke er den mest berømte rivalisering i fodbold, har det altid været intense og varmblodige kampe, især tidligere.

Barcelona blev grundlagt i 1899 og Espanyol et år senere. I årenes løb har Barcelona klart vist sig til at være den mest succesrige klub af de to på trods af at Espanyol har vundet Copa del Rey flere gange og er medstifter af Primera División.

Rivaliseringen skyldtes, at Espanyol præsenterede sig som en spansk klub, mens Barcelonas sjæl helt igennem var catalansk. Det betød, at de ekstremistiske grupper Boixos Nois (‘på vegne af Barcelona) og Brigadas Blanquiazules (Espanyol) regelmæssigt ville komme op at slås.

Forholdet mellem de to blev bedre i 1995, da Espanyol ændrede det officielle klubnavn fra spansk til catalansk (Reial Club Deportiu Espanyol) samt sang deres klubsang på catalansk. Siden er den politiske baggrund forsvundet, hvorfor en sejr over FC Barcelona (senest i 1995) stadig er noget helt særligt for Espanyol. Som videoen nedenfor viser, kan det blive ret intenst mellem de klubber.

Espanyol rykkede ned til Segunda División i 2020, men har gode udsigter til at vende tilbage til det højeste niveau med nye Derbi Catalán-omkamper.

7. Liverpool – Everton

Der er kun to kilometer, der adskiller Liverpools Anfield Road van Liverpool og Evertons Goodison Park. Derfor er man ikke fan af en af disse klubber på baggrund af, hvilket område man bor i. Det er op til den enkelte at beslutte i Liverpool, hvorfor Merseyside Derby (opkaldt efter den del af Liverpool, hvor stadionerne ligger) også kaldes for Venskabs-derbyet.

Opgøret mellem Liverpools blå og røde spillere er det ældste derby i England. Holdene stod ansigt til ansigt allerede i oktober 1894 (en kamp, ​​Everton vandt 3-0). Hvad der er interessant er, at Everton oprindeligt spillede på Anfield – læs mere om dette i vores artikel om de ti mest legendariske stadioner.

Liverpool har siden da kompenseret for det tab. I februar 2021 stod den 93-67, når det kommer til antal sejre. Liverpool har i de seneste år lagt Everton ned med 23 kampe i streg mellem 2011 og 2020, hvilket er den længste succes i et derby nogensinde i hele verden!

Merseyside Derbyet er en vanskelig og broderlig kamp med en fantastisk atmosfære. Retten til at kunne prale og gnide salt i såret på sin nabo, kollega eller endda familiemedlemmer er måske den vigtigste præmie, en sejr bringer.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

6. AS Roma – Lazio Roma

For næste line-up i vores samling af fantastiske derbyer skal vi smutte en tur til Rom, hvor Derby della Capitale altid er planlagt to gange i sæsonen mellem AS Roma og Lazio Roma. Selvom det bestemt ikke er Italiens største klubber, er kampen om titlen, som hovedstadens bedste klub, en kæmpe begivenhed. De kan faktisk sammenlignes med de traditionelt stærkeste klubber AC Milan og Juventus.

Dette derby, også kendt som Derby del Cupolone og Derby di Roma, finder altid sted på Stadio Olimpico, hvor begge hold hører hjemme. Lazios fanatiske fans repræsenterer traditionelt set den velhavende nordlige del af byen og sidder på Curva Nord tribunen, mens Roms oprindeligt middelklasse fans ser kampen fra Curva Sud. Fra begge tribuner, overfor hinanden, bombarderer de hinanden med såkaldte sfottò, som er ironiske kommentarer mod modstanderne.

Denne rivalisering har også et politisk grundlag. Roma var resultatet af en fusion af byens klubber i 1927, foranlediget af diktatoren Benito Mussolini. Lazio forblev uden for denne fusion under ledelse af en anden fascistisk leder. Racistiske anklager fra fans og vold under derbyet var desværre også tilfældet. I slutningen af ​​1970’erne blev en Lazio-fans dræbt under uroligheder ved Roma-sektionen.

Historien om Derby della Capitale har heldigvis også set lykkeligere tider. Francesco Totti, derbyets gennemsnitlige topscorer nogensinde, sørgede i 2015 for et point for Roma med to mål i hans tredivte (!) derby, hvorefter han lavede en ikonisk selfie ved Curva Sud (se video). Et år senere var Kevin Strootman involveret i et stort oprør under derbyet, efter at have tømt en vandflaske i ansigtet på Lazio-spiller Danilo Cataldo.

Fra januar 2021 har Lazio vundet derbyet fireoghalvtreds gange mod Romas enoghalvfjerds sejre.

5. Borussia Dortmund – Schalke 04

Kohlenpott-derby eller Revierderby mellem Borussia Dortmund og Schalke 04 er et vidunderligt derby, der for hollandske fans er en kort fodboldrejse. Navnene henviser til Ruhrgebiet, som er en region ikke så langt fra Holland, hvor begge hold kommer fra.

På nuværende tidspunkt er Dortmund den største af de to klubber, skønt Schalke i årene før Anden Verdenskrig var Tysklands dominerende hold. I perioden før krigen fik klubben seks af sine syv nationale titler og vandt næsten altid Kohlenpott-derby.

Schalke tabte mod Dortmund på den næstsidste kamp i 2007 og tabte dermed titlen i sidste øjeblik. Dortmunds glæde var nådesløs, da dets fans i 2008 fejrede, at Schalke ikke var blevet mestre i halvtreds år. Det skyldes til dels dets stærke resultater i fortiden, at Schalke stadig er foran med flest sejre: Enoghalvfjerds mod Dortmunds fireogtres.

2017-18-sæsonens kamp i Dortmund var legendarisk. Hjemmeholdet var under ledelse af træner Peter Bosz, som var foran med 4-0 før halvleg, men Schalke vendte det til 4-4 efter halvlegen.

4. Glasgow Rangers – Celtic

Selvom Skotlands fodboldliga ikke er en global hjørnesten, er derbyet på et globalt niveau: The Old Firm, et sammenstød mellem de største storbymagter, Glasgow Rangers og Celtic. Fordi Rangers rykkede ned, betød det, at derbyet ikke blev spillet på det højeste niveau mellem 2012 og 2016, men ikke desto mindre har begge klubber nu allerede vundet derbyet mere end hundrede gange med Rangers i spidsen.

Denne enorme rivalisering er både religiøs og politisk. Celtic er katolsk, mens Rangers er protestantisk. Byen er bogstaveligt talt opdelt i to halvdele. Rangers-fans er på British Crown-siden og fører ofte Union Jack-flaget under derbyet, mens Celtic-fans ser England som undertrykkere. De nordirske Troubles fra anden halvdel af det tyvende århundrede (en voldelig kamp mellem Nordirland og Storbritannien, berygtet blandt andet for Bloody Sunday og IRA-bomberne), giver ofte genlyd i råb og slagsmål ved The Old Firm.

Men det begyndte faktisk at blive mere venskabeligt, eftersom The Old Firm ellers oprindeligt henviser til et fredeligt forhold mellem de to klubber. Venskabskampe blev endda afholdt, som en måde at skaffe penge til fattige børn, en sag Celtic som stadig har fokus på ved siden af fodbold. Lad os håbe, at denne dyd er vigtigere end at have overhånden, og at The Old Firms intense kamp ikke går længere end på banen.

Det, at fodbolden ikke altid er i første række, var tydeligt på St. Patrick’s Day i 1991, hvor ikke mindre end fire røde kort blev givet ved Old Firm.

3. Arsenal – Tottenham

Hvis du spørger en Arsenal- eller Tottenham-fan, hvilken klub de virkelig er imod, peger de uden tvivl på hinanden. Det vildeste derby i fodboldbyen London er North London Derby.

Arsenals Emirates Stadium og det nye Tottenham Hotspur Stadium ligger mindre end 6,5 kilometer fra hinanden, hvilket er et stenkast væk i en metropol som London. Der har været masser af berygtede episoder i North London Derby. Arsenal vandt den nationale titel på det gamle White Hart Lane i 1971 og 2004. Spurs-fans ser kærligt tilbage på 1991, da deres klub besejrede Arsenal i FA Cup-semifinalen, som de fortsatte med at vinde. Den mest sindssyge kamp i nyere historie fandt sted i 2004, da Arsenal, med Denis Bergkamp på holdet, spillede på White Hart Lane med en 5-4-sejr, som er det mest målrige North London Derby nogensinde (se video).

Emmanuel Adebayor skiller sig ud. Han spillede derbyet ni gange i Arsenal-trøjen og fire for Tottenham. Han er en af ​​kun to spillere, der har scoret i derbyet for begge hold. Historie skrives stadig den dag i dag. Harry Kane blev den mest scorende spiller nogensinde i dette derby i marts 2021, da han scorede hans ellevte. Sejren er i øjeblikket i Arsenals favør: otteoghalvfjerds til tres.

2. Real Madrid – Atlético Madrid

Mens den mest berømte kamp i Spanien naturligvis er El Clásico, så er El Derbi Madrileño mellem Real Madrid og Atlético Madrid mindst lige så vigtig for fodboldfans.

Dette derby er i de seneste år blevet særlig berømt internationalt på grund af mødet mellem de to klubber i 2014 og 2016 ved Champion League-finalen (se video), hvor Real vandt – begge. Imidlertid vandt Atlético UEFA Super Cup mod The Royal i 2018.

Madrileño var allerede i gang i starten af det tyvende århundrede. Fordi Real var en rigere klub absorberede Real den spanske hovedstads mindre foreninger eller købte deres bedste spillere. Under den økonomiske beskyttelse af Athletic Club Bilbao, som oprindeligt var en satellitklub, var Atlético den eneste klub, der modstod. Selvom det er hundrede år senere, er der ikke så meget, der har ændret sig…

Real er langt fremme, når det kommer til kampsejre: hundrede tolv til seksoghalvtreds.

1. Liverpool – Manchester United

Vi vil runde denne liste af med et regionalt derby i England. Liverpool og Manchester United er måske ikke fra samme by, men når de mødes ved North West Derby ses kampen af mange!

For fans er dette derby endnu mere afgørende end dem, klubberne har med henholdsvis Everton og Manchester City. Det skyldes, at Liverpool og Manchester United er klubber fra samme region såvel som de mest succesrige klubber i engelsk fodboldhistorie med utallige fans over hele verden. Stafetten for, hvem der er den stærkeste, skifter ofte hænder. For eksempel er den i øjeblikket i Liverpools hænder, hvilket betyder, at de er head-to-head om at vinde.

Liverpool og Manchester, der ligger seksoghalvfems kilometer fra hinanden, har også konkurreret i hundreder af år om, økonomisk og industrielt, at ligge nummer et. Manchester var oprindeligt den største by, men Liverpool blev en stor havneby fra det attende århundrede og fremefter. Den senere opførelse af en kanal til Manchester forårsagede fjendtlighed med Liverpools havnearbejdere, og disse følelser lever stadig i derbyet.

Spillere kaster regelmæssigt flammer på bålet. Som et Everton-barn havde Wayne Rooney et enormt problem med Liverpool, mens Steven Gerrard, som viste sin samling af trøjer frem på åben skærm, tilføjede, at en United-trøje aldrig ville blive en del af samlingen. 

United har vundet North West Derby flest gange (enogtres mod syvoghalvtreds gange) og har også flest nationale titler (nitten mod atten). Liverpools største krav til berømmelse er, at klubben har været Europamestre seks gange mod Uniteds ‘kun’ tre.

Virgil van Dijk er blandt dem, der i øjeblikket kan ses i aktion under North West Derby. Han headede til en 1-0 føring for Liverpool på Anfield i januar 2020.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *