Anfield Road

Top 10 mest legendarisk fodboldstadions

Disse stadions er besøget værd!

Fodboldstadions er hjemmet for klubben og dets fans. Selvom det gør dem alle til noget helt særligt, er der bare nogle stadions, der fanger ens opmærksomhed mere end andre. Vores sammendrag af de ti mest legendariske fodboldstadioner viser creme de la creme: fra gigantiske arenaer gennemsyret af historie til ultramoderne hjemmebaner udstyret med enestående faciliteter.

1. Anfield Road

Klub: Liverpool
Kapacitet: 54.074

Med respekt for at fodbold er en del af historien, er det dels derfor, vi starter ved Anfield Road, Liverpool stadion. Anfield så dagens lys i 1884, hvilket gør det til det ældste stadion på denne liste.

Man kan være sikke på, at den legendariske klubsang, “You’re Never Walk Alone” brøles på de fire tilskuerrækker under hjemmekampe og giver endda gåsehud hjemme i sofaen. Men, der er ikke mange der ved, at Anfield faktisk blev brugt af Everton i de første otte år, det eksisterede, med en lejekonflikt, der tvang ‘The Toffees’ til at smutte til Goodison Park. Dette efterlod ejeren John Houlding med et tomt stadion, hvorfor han stiftede en ny klub, nemlig Liverpool Association Football Club, som er Evertons største rival til den dag i dag. 

Liverpool har spillet utallige kampe på Anfield, der er gået ind i historien. Frisk i hukommelsen er for eksempel Champions League-semifinalen mod Barcelona den 7. maj 2019. Dels takket være to mål af Georginio Wijnaldum kæmpede Liverpool sig tilbage fra 0-3 ved første halvleg. Anfield var i ekstase.

At vinde Champions League betød, at Wijnaldum og hans holdkammerater blev tilbedt som helte. På vej til banen fik de lov til at røre ved det berømte ‘This is Anfield’-tegn, noget træner Jürgen Klopp kun tillader spillere, der har bidraget til Liverpools trofæskab.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

2. Camp Nou

Klub: FC Barcelona
Kapacitet: 99.354

Med næsten 100.000 sidepladser har FC Barcelonas Camp Nou æren af ​​at være Europas største fodboldstation. Det åbnede for første gang den 24. september 1954, og det var ikke tilfældigt. Det er nemlig den dag, den catalanske hovedstads festival La Mercè fejres. Dette betyder, at Camp Nou, ligesom FC Barcelona, er stærkt forbundet med byens kulturelle identitet. Dette kan også ses i klubbens motto ’Més que un Club’ (’mere end en klub’) som stolt pryder tribunerne. Navnet Camp Nou er også catalansk og betyder ‘ny grund’.

Stadionets kolossale størrelse kan kun værdsættes, når du er inde at se en kamp eller turné. Dette skyldes, at planlægningsrestriktioner ganske enkelt krævede, at et ekstra tribune skulle graves ned og være usynligt udefra.

Der er yderligere forbedringer i sigte. Målet med Espai Barça-projektet, der gerne skulle stå færdigt i 2024, inkluderer en udvidelse af et tilskuertag og en 360-graders skærm med en kapacitet på 105.000.

Blandt dem, der skiller sig ud, er træner Johan Cruijffs ‘Dream Team’, med spillere, der selv står til at blive Barcelona-trænere, såsom Pep Guardiola og Ronald Koeman, og Lionel Messi som stadig spræder stor glæde på tribunerne. Tip: Hvis du længes efter at se hans særklasse spil på Camp Nou, skal du ikke vente for længe på at planlægge dit besøg.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

3. Old Trafford

Klub: Manchester United
Kapacitet: 71.140

Old Trafford er det største klubfodboldstadion i Storbritannien. Da det åbnede i 1910 var det op til klubikonet Bobby Charlton at leve op til stadionets vidunderlige kælenavn ‘Theatre of Dreams’, hvilket henviser til klubbens drømme, der blev til virkelighed på trods af tilbageslag.

Det var sammen med klubben, at Charlton ramte bunden. München-flykatastrofen i 1958 kostede en stor del af United-holdet livet. Charlton og træner Matt Busby overlevede katastrofen. Du finder et mindesmærke på Old Trafford for den afdøde ‘Busby Babes’, der blev opkaldt efter træneren.

Old Trafford blev brugt som et militærdepot under Anden Verdenskrig og blev bombet af nazisterne. De store skade resulterede i, at United spillede på Maine Road fra 1941 til 1949, som dengang stadig var hjembane for rivalen Manchester City. På grund af efterfølgende renoveringer er kun den centrale tunnel af det originale stadion tilbage.

Dette mindsker ikke respekten for fortiden, som det også ses, da Cristiano Ronaldo vendte tilbage med sit gamle slæng Real Madrid til Champions League, hvor hjemmebane fans bød ham velkommen så højt, som de kunne råbe. Dette er den slags atmosfære, du kan forvente i Dreams Theatre.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

4. Santiago Bernabéu

Klub: Real Madrid
Kapacitet: 81.044

Selvom det blev bygget i 1947, går navnet Estadio Santiago Bernabéu officielt tilbage til 1955. Santiago Bernabéu de Yeste var en nøglefigur i Real Madrid, der nåede sin nuværende status. Han var klubbens kaptajn, træner såvel som dens formand. Bernabéu stod også delvist bag, hvad der senere blev til Champions League, hvor Real Madrid strålede.

Forskellige europæiske cupfinaler er blevet spillet på Real Madrids hjemmebane, inklusive Champions League 2010-finalen, hvor Wesley Sneijder vandt med Inter. Europa Cup-finalen i 1964 og verdensmesterskabsfinalen i 1982 fandt også sted her, hvilket gjorde Santiago Bernabéu til det første stadion, der var vært for begge titelspil.

Omfattende renovering, sat for gennemførsel i 2023, er i øjeblikket i gang. Det opdaterede Bernabéu får et udtrækkeligt tag samt udvides og udstyres med restauranter, indkøbscenter og endda et hotel med værelser, der har udsigt til banen.

Stadionets ydre er futuristisk med vægge i stand til at vise bevægelige billeder. Komforten indenfor forbedres med en 360-graders skærm indstillet på alle stadionets tribuner.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

5. San Siro / Stadio Giuseppe Meazza

Klubber: AC Milan & Inter Milan
Kapacitet: 75.923

Unikt for San Siro er at det ikke kun er hjemmet for én men for hele to klubber, AC og Inter Milan, der tilfældigvis også er hinandens største rivaler. Det officielle navn er Stadio Giuseppe Meazza, opkaldt efter en spiller, der har spillet for begge klubber. Men eftersom Giuseppe Meazza spillede længere for Inter og også var træner for dem tre gange, er dette navn mest populært blandt Inter-fans, hvor Milan-fans vælger San Siro, som er en reference til det distrikt stadionet er i.

Stadionet har haft flere renoveringer. Den seneste var til verdensmesterskabet i 1990. Denne renovering tilføjede de karakteristiske elleve cylindriske tårne ​til at støtte den nye tredje tribune.

Feyenoord slog European Cup I-finalen her i 1970. Celtic blev slået 2-1 takket være mål fra Rinus Israël og Ove Kindvall. Under verdensmesterskabet i 1990 var San Siro også stedet for spythændelsen mellem Frank Rijkaard og Rudi Völler under spillet Holland – Vesttyskland. Kampe blev også allerede afholdt i San Siro under verdensmesterskabet i 1934, da Italien først blev verdensmestre.

Hvis du nogensinde har drømt om at tage på en fodboldrejse til San Siro, er tiden afgørende. AC Milan og Inter har nået til enighed om et nyt stadion, der skal opføres et eller andet sted i de næste par år. Der er nu to designs i spil: Katedralen og Rings of Milano.

Selvom det gamle San Siro vil blive nedrevet, vil visse faciliteter forblive og blive omgivet af et grønt område, dedikeret til sport, kultur og fritid.

6. Signal Iduna Park / Westfalenstadion

Klub: Borussia Dortmund
Kapacitet: 81.365

Westfalen Stadium, bedre kendt som Signual Iduna Park af sponsorårsager, er Tysklands største stadion og, efter Camp Nou og San Siro, Europas tredje største fodboldstadion. Det overgår imidlertid de andre to på en anden måde, da det har den europæiske rekord for det højeste gennemsnitlige antal besøgende pr. kamp, som var 80.588 i sæsonen 2011-12.

Dette betyder, at mødestedet er kendt for sin intense atmosfære, takket være de fanatiske tilhængere på South Stand, bedre kendt som Gelbe Wand (Yellow Wall). Med en kapacitet på næsten 25.000 er dette den største tribune i Europa.

The Signual Iduna Park ligger ved siden af ​​det livlige Kreuzviertel-distrikt, hvor Dortmund-tilhængere fylder de utallige pubs ud på kampdage. I øvrigt måtte dette distrikt evakueres under renovering i 2006, da en ueksploderet 450kg bombe fra Anden Verdenskrig blev fundet nær centrumlinjen.

Tro det eller ej, da stadionet åbnede i 1974, delvis på grund af verdensmesterskabet i Vesttyskland det år, endte Dortmund i anden Bundesliga-division. Det var først i 1976 efter forfremmelse, at klubben spillede sin første hjemmekamp i Bundesliga. Det er umuligt at forestille sig Bundesliga uden Dortmund i dag, da slet ikke uden Signual Iduna Park.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

7. Etihad Stadium

Klub: Manchester City
Kapacitet: 55.017

Af sponsorårsager kender vi primært City of Manchester Stadium som Etihad Stadium. Det fik sin ilddåb i 2002 og var vært for Commonwealth Games, hvorefter Manchester City begyndte at lease det af City of Manchester. Atletikbanen blev fjernet, og en tredje tribune blev lavet i 2015 for at nå det nuværende kapacitetsniveau. 

Stadionet har modtaget stor ros for sit fantastiske design. Taget sidder faktisk ikke fast til det skålformede stadion, men understøttes af en struktur af tolv eksterne master og kabler. Arkitekterne modtog flere prestigefyldte priser.

Der er ingen tvivl om, at den mest legendariske kamp på Etihad Stadium nogensinde blev spillet den sidste dag i sæsonen 2011-12. City blev landsmestre på hjemmebane for første gang siden 1968 og vendte om på tingene i overtiden.

En fodboldrejse til Etihad Stadium er også et besøg hos den mest succesrige engelske klub i de seneste år. Manchester City har vundet Premier League fire gange siden 2012, hvilket er mere end nogen anden klub.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

8. Allianz Arena

Klub: Bayern München
Kapacitet: 75.024

Allianz Arena åbnede i 2015. Udefra består dette stadion af 2874 luftpuder af plast i forskellige størrelser. De giver ikke kun arenaen et futuristisk look og et særligt karaktertræk. Det er det første stadion, hvis ydre kan ændre farve, såsom rød til Bayern-kampe.

På klare aftener kan Allianz Arena blændende belysning ses fra østrigske bjergtoppe ca. 80 km væk.

I de første par år blev stadionet delt med 1860 München, men det sluttede, da denne klub rykkede ned til amatørligaen i 2017. Tribunerne blev derefter pyntet op i Bayern-farver.

Det er muligt, at du vil have svært ved at finde din bil efter et besøg på Alliance Arena, eftersom stadionet har det største parkeringshus i Europa med næsten 9.800 parkeringspladser.

Allianz Arena var den stolte arrangør af Champions League-finalen i 2012. Det var første gang i turneringens historie, at en af ​​finalisterne kunne spille på deres eget stadion – Bayern München. Ikke desto mindre betød det ikke den hjemmebanefordel, de havde håbet på. Chelsea vandt finalen på straffe.

Efter tidligere at have været vært under verdensmesterskabet i 2006, er der endnu en gang planlagt kampe i Allianz-området i juni 2021 til den udsatte UEFA Cup 2020, inklusive slutspillene Frankrig – Tyskland og Portugal – Tyskland.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

9. Tottenham Hotspur Stadium

Klub: Tottenham Hotspur
Kapacitet: 62.850

Tottenham Hotspur Stadium åbnede i 2019, hvilket gør det til et af de yngste stadions på denne liste. Du kommer tydeligvis kun her for at se Kane spille, Son and company. Men dette stadion er ikke desto mindre også et besøg værd for sit imponerende design og meget særlige faciliteter.

Dette er det tredje største stadion i England men det største i London. Med en højde på 34 meter er dets South Stand det største i England og består af en tribune med 17.500 sæder. Oven på denne South Stand er der også en kopi af den originale gyldne cockerel, klubbens maskot. Den har endda buler, som originalen, fra dengang Paul Gascoigne skød på den med en luftpistol.

Stadionet er også hjemsted for Goal Line Bar, som, på 65 meter i længden, er den længste bar i Europa. Dette sted har et specielt hurtig-hældningssystem med ølglas fyldt nedenfra. Det betyder, at 65.000 (!) pints ​​let kan skænkes under kampe, og så endda fra sit helt eget bryggeri, som er på selve stadionet.

Det er ikke kun designet til at være et fodboldstadion, men også det første NFL-stadion uden for Nordamerika. Fodboldbanen er fuldt udtrækkelig og kan forvandles til en komplet NFL-bane. De første NFL London Games nogensinde blev afholdt i 2019 med flere spil og et pakket stadion.

Som tilskuer kan du ikke komme tættere på en bane i England. Tottenham Stadium har den korteste afstand mellem sæder og bane på kun fem meter. Ingen steder er der mere end otte meter.

Overvejer du at booke en fodboldrejse?

10. Wembley

Kapacitet: 90.000

Der er to stadions ved navn Wembley. Det oprindelige Wembley Stadium var det samme sted i London fra 1923 til 2003. På et tidspunkt havde det en kapacitet på 127.000 tilskuere og var stedet for fabelagtige kampe som f.eks. Verdensmesterskabsfinalen i 1966. England vandt deres første og endnu eneste verdensmestertitel nogensinde ved at slå Vesttyskland i finalen. Af denne grund alene har stadionet en særlig plads i mange engelske folks hjerter.

I stedet for at tilhøre en klub er Wembley det officielle stadion for English Football Association, som også har hovedkontor der. Det bruges ofte af den engelske nationale gruppe. Finalerne i FA Cup, League Cup og andre cupturneringer spilles også her. Wembley sætter også scenen for oprykning og delegation slutspil såvel som for kampe i utallige andre sportsgrene og begivenheder.

Der er ingen grund til at bekymre sig, hvis man skal på det lille hus under et besøg på Wembley, da dette station kan prale af at have 2.618 toiletter, hvilket er mere end nogen anden bygning i verden.

Pelé sagde engang, at Wembley Stadium er hovedstaden, katedralen og fodboldens hjerte. Wembley, det gamle såvel som det nye stadion, er et globalt ikon inden for fodbold. Stadionet er derfor på mange fodboldfans bucket list verden over.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *