Fem ikoniske stilarter, som du bør se

En af de bedste ting ved fodbold er, at der næsten er et uendeligt antal måder at spille det på. Nogle af spillets største hjerner har fundet på deres egne metoder, til at få det bedste ud af deres eget hold og besejre deres modstandere på. Her er top 5 over de mest ikoniske fodboldstile, som enhver fodboldfan bør opleve.

Tiki Taka

Tiki Taka er blevet berømt, takket være Pep Guardiola og hans fantastiske Barcelona-mandskab, og alle, der har fulgt europæisk fodbold i de sidste 10-15 år, vil være godt bekendt med Tiki Taka. Ikke alene har det taget klubfodbold med storm, men det spanske landshold har også brugt det med stor effekt, gennem de seneste år.

Dette system er defineret ved brug af trekanter og korte, tålmodige afleveringer for at udmatte modstanderne, og nøglen til systemets succes er spillernes tekniske evner. Angriberne skal have en fænomenal bevægelighed, midtbanespillerne skal føre bolden op ad banen via driblinger og afleveringer, og forsvarsspillerne skal være rolige og beslutsomme i deres afleveringer og tacklinger.

Den afdøde Johan Cruyff sagde engang: “Hvis modstanderen ikke har bolden, kan de ikke score”, og det tog Pep Guardiola til sig. Hans Barcelona-mandskab var berømt for sin dominans i boldbesiddelse og havde i gennemsnit en boldbesiddelse på 60-70% i hans regeringstid.

Det hold, som Guardiola arvede fra Frank Rijkaard i 2009, var perfekt til denne spillestil. Puyol, Xavi, Iniesta og selvfølgelig Lionel Messi kom alle op gennem Barcelonas berømte La Masia-akademi. Holdet vandt mange La Liga- og Champions League-titler ved netop at spille Tiki Taka fodbold.

Pep er ikke længere i Barcelona, men Tiki Taka lever videre med ham i Manchester. Det nuværende Manchester City-mandskab er uden tvivl trænerens mest komplette hold. Han har fået en enorm mængde penge, og investeringen er blevet tilbagebetalt i sølvmedaljer. Med en fodboldrejse til Man City, får du lov til at opleve med egne øjne, hvor effektiv Tiki Taka er.

Total fodbold

Dette udtryk går langt tilbage i tiden. Fra Burnley i 1950’erne til Santos i 1960’erne, før det endelig fik den anerkendelse, det fortjente, takket være det hollandske landshold og Ajax-holdet i 1970’erne. Total fodbold er forgængeren til Tiki Taka.

I total fodbold er ingen markspiller fastlåst i en forudbestemt rolle. Hver spiller kan udføre alle andre spilleres opgaver, hvilket betyder, at der er en konstant cyklus af spillere, der erstatter hinanden, for at holdet kan holde trit.

Englænderen Jimmy Hogan er krediteret for opfindelsen af totalfodbold, men det er Johan Cruyff, der er den mest berømte bruger af udtrykket. Både som spiller og som træner var Cruyff en stor tilhænger af angrebsfodbold og sørgede for, at alle de hold, han ledede, spillede på denne måde.

Ajax-holdet i 70’erne formåede at vinde 3 Champions League-trofæer og 8 hollandske titler og dræbte den berømte “catenaccio”-stil, som Inter Milan brugte med stor effekt i 60’erne. Der blev spillet fodbold på en måde, som ingen nogensinde havde set det før.

I den moderne æra spiller Ajax stadig denne form for flydende angrebsfodbold, men den kan findes overalt på kontinentet. Napoli, Barcelona og Manchester City spiller alle efter Cruyffs grundlæggende principper inden for smuk angrebsfodbold.

Defensive masterminds

De to første stilarter, som vi har nævnt, er baseret på flydende, offensiv fodbold, men der er mere end én måde at vinde en kamp på. Den bedste offensiv er et godt forsvar, og trænere som Diego Simione og Jose Mourinho har mestret dette.

Italiensk fodbold er måske mest associeret med defensiv fodbold, og det er der en god grund til. Den argentinske træner Helenio Herrera bragte sin berømte catenaccio, italiensk for “dørbolt”, til Inter Milan i 1960 og førte dem til to Champions League-trofæer i 1964 og 1965.

Jose Mourinho er den mest succesfulde, defensivt orienterede træner i nyere tid. Hans første periode i Chelsea var ikke så defensiv, som mange måske tror, men hans succes kom fra et meget solidt forsvar, idet Chelsea kun lukkede 15 mål ind i ligaen, i deres titelvindende 2004/05 sæson.

 

Mourinhos største øjeblikke fandt sted, mens han var træner for Inter Milan. Ligesom Herrera bragte han Champions League til Milano ved at spille defensivt og slog Pep Guardiola og hans Barcelona-hold undervejs.

Inter vandt i den sæson the treble med en defensiv base bestående af Lucio, Walter Samuel, Maicon og Javier Zanetti, mens Esteban Cambiaso lå lige foran dem. Samuel Eto’o, Diego Militao og Wesley Sneijder stod for magien på toppen.

I dag er Diego Simione og hans Atletico Madrid-mandskab helt fremme, når det kommer til defensiv fodbold. Holdet fra den spanske hovedstad, der generelt betragtes som mestre i den mørke kunst, er værd at se, hvis du går op i taktik.

Gegenpressing

Gegenpressing stammer oprindeligt fra Tyskland og er blevet gjort berømt af Jürgen Klopp og hans mentor Ralf Rangnick. Denne stil kræver komplet dedikation og en utrolig kondition, og har været en stor succes på alle niveauer i tysk fodbold og anvendes nu også i England.

Udtrykket Gegenpressing kommer fra tysk og betyder “genpres”. Det betyder i bund og grund, at man vinder bolden tilbage fra modstanderen så hurtigt som muligt efter et boldtab, helst højt oppe på banen.

Man lægger et intenst pres på modstanderne i deres defensive tredjedel i håb om at fremtvinge en fejl. Et hold, der spiller denne form for fodbold, skal være på forkant og aldrig lade det hold, de spiller mod, få et øjebliks hvile.

Klopp havde stor effekt med denne taktik under hans tid i Dortmund og gjorde i en kort periode en ende på Bayern Münchens monopol i ligaen, med Bundesliga-triumfen i 2010 og 2011. Dortmund nåede også frem til Champions League-finalen i 2013, hvor man med nød og næppe tabte til deres bitre rivaler.

De fleste klubber i Tyskland, spiller i dag denne form for fodbold, men det er Liverpool, der gør det bedst. Da Klopp skiftede fra Dortmund til Merseyside, tog han Gegenpressing med sig. Liverpool vandt deres første ligatitel i 30 år og deres sjette Champions League titel under den muntre tysker.

Taktiske genier

Nogle trænere er i stand til at tilpasse deres stil for at få det bedste ud af deres modstander, Antonio Conte er en af disse trænere. Selv om han er ret stædig i sit valg af formation, er Conte en fodboldbesat mand med en vindermentalitet.

Hans Spurs-mandskab har fået en god start på sæsonen efter en imponerende afslutning på den forrige sæson. Conte vil ikke nøjes med top fire, han vil have et trofæ, og det ville ikke være en overraskelse, hvis han er manden, der bryder Spurs’ stime med manglende trofæer.

Thomas Tuchel er en anden træner, der kan tilpasse sig efter behov. Da han tog over i Chelsea, konstaterede han hurtigt, at de manglede noget defensivt, så han skiftede til en bagkæde med tre forsvarsspillere, så holdet var svære at bryde ned.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *