5 undervurderede derbyer som enhver fodboldfan bør se

Fodbold er fyldt med intense arvefjendeopgør mellem klubber, der har hadet hinanden i årtier. Derbyer som Celtic mod Rangers, AC Milan mod Inter og Barcelona mod Real Madrid får alle de store overskrifter, men der er flere mindre kendte opgør, som kan være lige så store oplevelser.

Atletico MadridRayo Vallecano

Mange fodboldfans ved ikke engang, at Rayo Vallecano har hjemme i den spanske hovedstad Madrid, men deres derby mod lokalrivalerne Atletico Madrid er et af de vildeste i landet.

Det er en kamp præget af politiske spændinger som følge af Rayos berømte venstreorienterede fanbase og Atleticos mere konservative publikum, så forvent et ordentligt brag – nogle gange helt bogstaveligt – når disse to klubber møder hinanden på grønsværen.

Det er rimeligt at sige, at Atletico Madrid har klaret sig bedst, og at de som regel har vundet, eftersom de har vundet alle opgørerne undtagen to i La Liga siden 2014, og de sidste to af kampene blev uafgjort.

Uanset om du skal se dette derby på Atleticos nyrenoverede, pæne og moderne Wanda Metropolitano-stadion med plads til 68.000 eller Rayos lidt mindre, men meget charmerende, Campo de Futbol de Vallecas med 14.000 pladser, så kan du glæde dig til lidt af en lækkerbidsken, når disse to hold mødes

RomaNapoli

Derby del Sole (eller Solens Derby på dansk) er et opgør mellem de to største italienske klubber uden for landets meget rigere nord.

Juventus, AC Milan og deres lokalrivaler fra Inter har domineret italiensk fodbold lige fra begyndelsen. Også Torino har haft sine store øjeblik med deres berømte Grande Torino-hold i 1940’erne. Længere sydpå er trofæskabene ikke nær så fyldte.

Roma vandt deres seneste Serie A-titel i sæsonen 2000/01, og Napolis går endnu længere tilbage til 1989/90, hvor holdet blev ført til tops af legendariske Diego Maradona. Det bør dog ikke afholde dig fra at se disse to hold spille.

Napoli og Roma kan begge prale af at have nogle af de mest utrolige og passionerede fans i europæisk fodbold. Man skal bare gå en tur rundt i den smukke by Napoli for at opleve, hvor vigtig klubben er for befolkningen, og vægmalerier af Maradona pryder mange af byens mure.

Nylige videoer af Paulo Dybalas præsentation som Roma-spiller i byens centrum er al den dokumentation, man har brug for, hvis man vil se beviser på, hvor meget fodbold betyder for Roma-fans. Tusinder gik på gaden for at fejre.

Det her derby betyder meget. Gå ikke glip af det, for det er en oplevelse som ingen anden.

Dortmund – Gladbach

Tysk fodbold handler ikke kun om Bayern München. Selvom holdet fra Bayern har domineret sporten i hjemlandet, så er også Borrussen-derbyet mellem Borussia Dortmund og Borussia Mönchengladbach gennemsyret af historie.

Der er ikke tale om et traditionelt lokalopgør, da byerne Dortmund og Gladbach ligger næsten to timers kørsel fra hinanden, men begge klubber har spillet i Bundesligaen i store dele af dens historie, og de to fangrupper nærer bestemt ingen varme følelser for hinanden.

Tilbage i 70’erne var det Gladbach, der var Tysklands gulddrenge. De vandt mesterskabet tre gange i træk fra 1974-1977, og det sidste af årene modtog deres legendariske danske forward Allan Simonsen tilmed Ballon d’Or.

I de senere år er det dog Dortmund, der har klaret sig bedst, og så sent som i februar 2022 vandt drengene i gult 6-0.

Dortmunds ‘gule mur’ er legendarisk indenfor fodboldverden, men det er dybest lige meget, hvilket stadion du ser de to hold spille på. Du kan være sikker på en livlig kamp, uanset hvor du ser den.

EspanyolBarcelona

Barcelona er en af de meget få klubber, som det er svært at hade – medmindre man altså er Espanyol-fan. I Catalonien kalder man denne kamp for Derbi Barceloní, men selvom det er La Ligas mest spillede lokalderby, er det også det mest ensidige.

Som så mange andre spanske rivaliseringer er også dette gennemsyret af politik. Under general Francos diktaturstyre blev FC Barcelona set som symboler for de systemkritiske grupperinger, mens Espanyol var mere autoritetstro.

Espanyol har dog haft deres øjeblikke. Det lykkedes dem i sæsonens næstsidste kamp i 2007 at opnå uafgjort 2-2, hvilket var med til at sikre Real Madrid mesterskabet den sæson. Den største sejr i rækken af lokalderbyer tilhører også Espanyol, da de vandt med 6-0 tilbage i 1951.

Noget af det bedste ved at tage til et lokalderby som dette er muligheden for at opleve en by, og Barcelona har masser at byde på. Nyd seværdighederne, spis noget fantastisk mad, og tag ud at se et af de mest unikke derbyer, fodbolden kan byde på.

FulhamCrystal Palace

Der er så mange fodboldklubber i London, at man dårligt kan gå en kilometer uden at støde på et stadion af en eller anden slags. I øjeblikket er hele syv klubber fra hovedstaden med i Premier League.

Fulhams hjemmebane, Craven Cottage, er et virkelig enestående stadion, som næsten ikke har forandret sig, siden klubben fra det vestlige London flyttede ind på området i 1896. Der er altså mere end 100 års fodboldhistorie samlet inden for de fire tribuner.

Det er bredt accepteret blandt fans af engelsk fodbold, at Crystal Palace-fansene på Selhurst Park skaber en af de bedste atmosfærer i landet. Hvis du er tilskuer til et derby på det her stadion, så forvent følelser, intensitet og sang hele vejen igennem.

Under deres respektive managere, Patrick Viera og Marco Silva, har begge klubber spillet god fodbold. En kamp mellem disse to hold er garant for to ting – mål og god underholdning.

Fodbold er så meget mere end bare at se de bedste hold spille mod hinanden igen og igen. Disse hold og kampe har virkelig dedikerede fans, og det er den slags oplevelser, der gør dette smukke spil så smukt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *