Syv ikoniske europæiske VM-stadioner

Fodbold-VM er den største turnering i sportens verden. Fodboldens bedste spillere mødes i en fejring af kultur og fodbold og viser, hvad de kan på verdensscenen. Nogle af Europas største stadioner har været omdrejningspunkt for disse fejringer, og her fortæller vi dig om syv af de mest ikoniske.

Camp Nou

Camp Nou er FC Barcelonas hjemmebane og nok et af de mest kendte stadioner i verden. Det ligger i hjertet af smukke Barcelona og bliver hver anden uge fyldt med over 99.000 fodboldbesatte fans, som kommer for at se det legendariske hjemmehold spille.

De bedste spillere i verden har løbet rundt på den hellige græstørv. Lionel Messi, Ronaldinho og Andres Iniesta er blot nogle af dem, der i tidens løb har gjort sig bemærket under Camp Nous projektører.

Banens mest mindeværdige VM-øjeblik var i 1982. Spanien blev valgt som værtsnation det år, hvilket betød, at der skulle spiles fem kampe på Camp Nou, inklusive Belgiens berømte 1-0-sejr mod Diego Maradonas Argentina og semifinalen mellem Polen og Italien. Også VMs åbningsceremoni fandt sted på Barcas stadion!

Santiago Bernabeu

Santiago Bernabeu, der af mange anses som europæisk fodbolds hjem, har en historie som intet andet stadion. Tretten Champions League-trofæer, 35 La Liga-titler og 8 Ballon d’Ors står alle udstillet på dets museum, takket være mægtige Real Madrid.

Som det er tilfældet med deres bitre rivaler, Barcelona, har også Real Madrid haft nogle af verdens bedste spillere til at repræsentere sig. Cristiano Ronaldo, Raul og den legendariske Alfredo di Stefano har spillet foran over 80.000 tilbedende fans og vundet alt, hvad der er at vinde.

Der var reelt kun et stadion i spil som vært for VM-finalen i 1982, og det var Santiago Bernabeu. Med en sejr på 3-1 overvandt Italien modstanderne fra Vesttyskland, og de kunne dermed løfte trofæet og hjemtage deres tredje verdensmesterskab, særligt takket være den store, nu afdøde, Paolo Rossi, som stod i spidsen for sit land.

Hvis du tager til Madrid på en fodboldrejse, så husk at besøge ‘Jardines del Mundial’ (VM-haverne) foran Santiago Bernabeu, en lille park med et træ fra hver af de nationer, der deltog i VM 1982.

Old Trafford

Der er ikke mange klubber, der er større end Manchester United, og der er ikke mange stadioner lige så ikoniske som Old Trafford. Manchesters røde halvdel blev under Sir Alex Ferguson den mest succesrige klub i engelsk historie og det første hold til at vinde 20 ligatitler.

Old Trafford, der også er kendt som ‘Drømmenes Teater’, er blevet synonymt med engelsk fodbold. Holdet fra 92 banede vejen for fremtidige succeser, hvilket bl.a. gjorde det muligt for klubben at hente stjerner som Cristiano Ronaldo. Succes avler succes.

Det eneste VM, som England har været værtsland for, var i 1966, og englænderne bliver ved med at tale om det! Old Trafford var vært for tre kampe i gruppespillet. Især huskes kampen, hvor Eusebios Portugal besejrede Ungarn 3-1.

Parc des Princes

VM i år er kulminationen på alt, hvad den qatarske stat har gjort inden for fodbold. Købet af Paris Saint Germain var blot det første skridt i deres masterplan for at blive værter for 2022-turneringen.

Voldsomme investeringer både på og uden for banen har gjort Paris Saint Germain til Frankrigs førende klub, og det har hjulpet dem til at vinde Ligue 1 otte gange siden overtagelsen. De er ikke alene blevet en superklub, de har også tiltrukket spillere som Lionel Messi, Neymar og Kylian Mbappe til den franske hovedstad.

Før Qatar var Parc des Princes vært for seks kampe under verdensmesterskabet i 1998, og de 45.000 pladser var udsolgte til hver eneste kamp. I den ene af kampene slog overraskelsen Kroatien modstanderne fra Holland med 2-1 i kampen om tredjepladsen. Det endte med, at hjemmeholdet Frankrig vandt det år med en sejr på 3-0 over Brasilien i finalen, hvor Zinedine Zidane scorede to gange.

Allianz Arena

Det måske fedeste stadion på denne liste, Allianz Arena, er hjemsted for evigt tilstedeværende og altvindende Bayern München. FC Hollywood er Tysklands klart mest succesrige klub, og de vil altid ligge i toppen af europæisk fodbold.

Stadion stod færdigt blot et år før VM i 2006, men der var aldrig tvivl om, at det ville komme til at spille en stor rolle. Det nye stadion med plads til 66.000 tilskuere bød verden velkommen og var vært for seks kampe, bl.a. åbningskampen, hvor Tyskland slog Costa Rica 4-2, og semifinalen mellem Portugal og Frankrig.

Zidanes straffespark i det 33de minut var nok til at sende det franske landshold i finalen. Den stjernespækkede affære var forløber til en af de mest eksplosive finaler i historien. Finalen var Zidanes sidste kamp, og han blev udvist for sin berygtede skalle mod Marco Materazzi.

Westfalenstadion

Fra et af de fedeste stadioner i verden til et af de mest skræmmende. Westfalenstadion er hjemsted for Tysklands anden store klub, Borussia Dortmund. Berømt, eller berygtet, for sin atmosfære, er det ingen overraskelse, at dette stadion har været brugt som VM-stadion.

Når Dortmund spiller på Westfalenstadion, gør den ‘gule mur’ alt, hvad den kan for at hjælpe spillerne med at vinde. Med den største fritstående tribune i Europa er atmosfæren noget, enhver fodboldfan bare skal opleves.

Da Vesttyskland blev udvalgt til at arrangere VM i 1974, blev Westfalenstadion valgt som et af hovedstadionerne. Det var her, at Johan Cruyff og hans fantastiske hollandske hold slog Brasilien i gruppespillet med 2-0.

Det var også her, at de endelige vindere, Italien, i 2006 knuste de lokale hjerter, da de slog Tyskland i en spektakulær semifinale, der først blev afgjort i forlænget spilletid.

San Siro

San Siro er ikke bare hjemmebane for de to store klubber AC og Inter Milan, det har også været vært for kampe i to verdensmesterskaber. San Siro ligger i hjertet af Milano, men står til at blive revet ned og genopbygget frem mod 2026. Så sørg for at besøge det, mens du stadig kan!

Italien var værter for det andet verdensmesterskab nogensinde i 1934, og over 80.000 fans stod tætpakkede på den gamle udgave af det milanesiske stadion, hvor de kunne se værterne besejre Østrig for en plads i finalen, før de i sidste kamp slog Tjekkoslovakiet i kampen om trofæet.

Når folk taler om de bedste verdensmesterskaber nogensinde, bliver Italien ’90 altid nævnt, og det er ingen overraskelse, hvorfor. Turneringen havde alt, og San Siro var i epicentret af det hele.

San Siro var vært for seks kampe i alt, herunder åbningskampen mellem Argentina og Cameroun, hvor det afrikanske hold triumferede med 1-0. Også kvartfinalen mellem Vesttyskland og Tjekkoslovakiet, hvor vesttyskerne vandt, blev spillet her, og de gik videre og vandt hele molevitten.

Det er muligt, at VM i 2022 bliver spillet i den anden ende af verdenen, men det betyder ikke, at du skal rejse langt for at opleve turneringens historie. Hver eneste af disse baner har lagt græs til utrolige øjeblikke i den største begivenhed i sportens verden.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *