En fodboldrejse til Napoli, Maradonas adoptiv by

Napolis tilbedelse af Maradona er en af de største grunde til at planlægge en fodboldrejse til Napoli. Men hvad er forbindelsen mellem den argentinske spiller og den italienske klub?

Fremkomsten af en stjerne

Det var som en guds ankomst, da Diego Armando Maradona blev præsenteret som ny Napoli-spiller, foran mere end 75.000 fans, på et fyldt Stadio San Paolo. Fansene følte, at deres nye idol ville tage deres hold til næste niveau, og deres håb viste sig at holde stik.

Det hele startede i sommeren 1984, hvor Maradona blev købt af Napoli for hvad der svarer til 8 millioner euro efter et noget skuffende 2-årigt ophold i FC Barcelona. Da Maradona ankom til Napoli, blev han straks et ikon. Napolis trofæskab var ikke fyldt med trofæer, men det ændrede sig hurtigt, med hjælp fra den argentinske stjerne.

Sydens underdogs

Historisk set har de nordlige klubber domineret den italienske fodboldscene. 1980’erne var ingen undtagelse. Da Napoli skrev kontrakt med Maradona, følte Napolis indbyggere, at de blev behandlet som andenrangsborgere sammenlignet med de nordlige byer. Denne følelse blev også oversat til fodbolden, hvor klubber som Juventus, AC Milan eller Inter så Napoli og de andre sydlige klubber over skulderen. Før Maradonas ankomst havde Napoli kun oplevet sporadisk med succes i Coppa Italia, og at vinde Serie A var blot en vild, uopnåelig fantasi.

Maradona bliver en helt

Efter en svær første sæson, var Maradona med til at hjælpe Napoli med tredjepladsen et år senere, lige før VM i 1986. Det var en spændende optakt til de kommende ting. I løbet af den sommer i Mexico spillede Maradona bedre end nogensinde før og scorede to mindeværdige mål mod England og endte til sidst med at vinde turneringen med Argentina. Da han vendte tilbage til Napoli, så byen deres største drøm gå i opfyldelse. Napoli slog klubber som Juventus og Inter og blev Serie A-mestre for første gang. Ikke nok med det, vandt man også Coppa Italia, hvor man slog Atalanta i finalen.

Napolis gyldne æra

Napoli blev ikke kun et af de bedste italienske hold, men byen blev også forvandlet under Maradona. Med hjælp fra det argentinske idol oplevede Gli Azzurri en gylden æra, idet klubben vandt UEFA Cuppen i 1989 og endnu en Serie A-titel i 1990. For Napoli føltes det også som revanche efter alle de tabende sæsoner mod de nordlige klubber. Selv AC Milan forsøgte at hente Maradona, men han forblev loyal over for Napoli. Samlet set scorede Maradona 78 mål i 115 kampe gennem syv sæsoner og vandt fire titler for Partenopei. Det var i Napoli, at Maradona blev en af de bedste fodboldspillere gennem tiderne.

Hans præstationer var endnu mere imponerende, når man tænker på, at Serie A var den bedste europæiske liga på daværende tidspunkt. Holdene brugte store beløb i 1980’erne for at tiltrække de bedste spillere i verden, og klubberne var fyldt med talenter. Platini, Zico, Van Basten, Gullit eller Matthäus er blot nogle få af de mange stjerner, der spillede i Italien.

Delte hjerter

En af Maradonas mest mindeværdige kampe i San Paolo var faktisk, da han spillede for Argentina. Her spillede han VM-semifinalen i 1990 mod Italien i Napoli, og bad lokale tilhængere om at bakke op om ham, i stedet for værterne. Det var dog for meget at forlange. Napoli-fansene viste bannere, hvor der stod, at “Maradona er i vores hjerter, men Italien er vores hjemland”. Argentina endte med at vinde straffesparkskonkurrencen efter 1-1 i ordinær tid, i en af turneringens bedste kampe. I finalen tabte man til Tyskland.

Et ikons død

Maradona var blot 60 år gammel, da han døde i 2020. Hans tab kunne mærkes over hele fodboldverdenen, især i Napoli. Det var en legendarisk fodboldspillers død, ham der tog Napoli til nye højder. Faktisk har Napoli ikke vundet Serie A siden da, og har endda været nede og runde Serie C efter alvorlige økonomiske problemer. Umiddelbart efter Maradonas død blev byen og klubben enige om, at Stadio San Paolo Stadium blev omdøbt til Stadio Diego Armando Maradona. Napolis kærlighed til Maradona forsvinder aldrig, på trods af han forlod klubben i 1992.

Ting at opleve på en fodboldrejse til Napoli

I en by, hvor Maradona er æret som en helgen, er det en synd, ikke at opleve de mange steder, hvor legenden bliver hyldet. Du finder en masse hyldest i gaderne i Quartieri Spagnoli, lige fra enorme vægmalerier til små altre. For ikke at nævne de talrige graffitis, figurer og trøjer. Napoli er måske ikke den smukkeste by i verden, men det er bestemt et magisk sted for en fodboldfan.

Det burde vække din appetit forud for en fodboldkamp på Stadio Diego Maradona. Det kæmpe store stadion er beliggende i Fuorigrotta-kvarteret med plads til 55.000 fans. Det blev oprindeligt bygget i 1959 og er siden blevet lettere renoveret. Hvis du køber en kampbillet til begge Curva-sektioner, bag hvert af målene, vil du være omgivet af de mest passionerede fans på stadion. Stadionet ser måske lidt gammelt og rustent ud, men det er en del af charmen. Under kampen vil du opleve en af de bedste atmosfærer i europæisk fodbold. Desuden er Napoli i dag et af de bedste italienske hold lige pt.

Ivrig efter at fordybe dig i Napolis fodboldkultur? Book din fodboldrejse til Napoli og fordyb dig i en by, som er anderledes, end alle de andre.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *