De bedste spillere til at ændre en klubs historie

De fleste spillere passerer igennem holdet og gør aldrig rigtig nogen stor forskel, men en gang imellem kommer der en spiller, som ændrer strukturen i den klub, han spiller for. Her er de bedste spillere, der har ændret deres klubs historie.

Diego Maradona – Napoli

Det måske bedste eksempel på en spiller, der har ændret en fodboldklubs historie, er Diego Maradona i Napoli. Manden var elsket i modsætning til nogen anden spiller nogensinde har været det. Hans ulykkelige periode i Barcelona sluttede i 1984, og klubber i hele Europa stod i kø for at skrive kontrakt med ham. Det siges, at en kuffert fuld af penge overtalte ham til at slutte sig til Napoli.

På banen cementerede han sin plads som den bedste i verden. 75.000 mennesker fyldte Stadio San Paolo alene for at se hans præsentation som Napoli-spiller, mens tusindvis af andre så begivenheden på tv. Før Maradonas ankomst var italiensk fodbold domineret af klubber fra det nordlige Italien, men det ændrede sig hurtigt, da Maradona ankom.

Det tog ikke lang tid, før Maradona fik anførerbindet, som han arvede fra den rutinerede forsvarsspiller Giuseppe Bruscolotti. Anført af den store mand vandt Napoli sin første Serie A-titel nogensinde i 1986/87.

Den dag i dag er Maradona æret af Napolis fans og spillere. Siden hans død i 2020 ændrede klubben navnet på deres stadion til Diego Armando Maradona Stadium, hvilket styrker hans arv som deres største spiller nogensinde. Muraler af deres adoptivsøn er opstillet i Napoli’s gader, og vi opfordrer dig til at booke en fodboldrejse med os til den livlige italienske by.

Johan Cruyff – Barcelona

Johan Cruyff, gudfaderen til moderne fodbold, ændrede Barcelona både som spiller og træner. Hans skifte fra Ajax var det første skridt i et seismisk skift for den catalanske klub, der gik over til en mere ungdomsfokuseret måde at hente talenter på samt deres nu berømte boldbesiddelsesbaserede spillestil.

Cruyff, der skiftede fra Amsterdam i 1974, blev bredt anset som en pioner både på og uden for banen. Så snart han trådte ud på banen på Camp Nou, forgudede fansene ham, og han kunne gøre ting, som ingen andre spillere kunne. I baglokalet var han en aktiv træner fra starten og var med til at gennemføre “total fodbolden”, som hans gamle træner Rinus Michels var fortaler for.

70’erne var en turbulent tid for Barcelona, da general Francos fascistiske regering undertrykte den catalanske kultur og sandsynligvis arrangerede fodboldkampe til fordel for hans elskede Real Madrid, men det blegner naturligvis i forhold til de grusomheder, han begik. Cruyff førte Barcelona ind i en ny æra og vandt på poetisk vis den første La Liga-titel, efter at general Francos regime faldt.

Kærligheden mellem Cruyff og det catalanske folk var gensidig. Han var træner for Barcelona gennem en af deres mest succesfulde perioder fra 1988 – 1996. Han gjorde sig selv endnu mere vellidt over for befolkningen i sit adoptivhjem ved at vælge et catalansk navn til sin søn, Jordi Cruyff, som nu er sportsdirektør i Barcelona. Han var endda leder af Catalunya fra 2009-2013. Barcelona ville ikke være den klub, den er idag, uden Johan Cruyff.

Alfredo di Stefano – Real Madrid

Hvis Alfredo di Stefano havde spillet 10 eller 20 år senere, ville folk kalde ham den bedste spiller nogensinde, for der findes ikke noget bedre eksempel på en fodboldspiller, der er forud for sin tid. Real Madrid vandt de første fem Europacupper takket være di Stefano, og uden ham ville de næppe være blevet den største klub i verdens fodboldverdenen.

Hans transfer fra det colombianske hold Millonarios til Real Madrid er en af de mest omdiskuterede i historien. Da han allerede var blevet enig med rivalerne fra Barcelona, greb den spanske diktator General Franco angiveligt ind for at forhindre di Stefano i at komme til den catalanske klub og banede vejen for, at han i stedet skiftede til Real Madrid. Resten er historie.

Di Stefano kom til Real Madrid i 1953 i en alder af 27 år. Da han kom til klubben, havde han ikke spillet turneringsfodbold i 8 måneder. 5 dage efter at han havde gennemført sit skifte, scorede han to gange i en 4-2 sejr over Racing Santander. Hans første europæiske pokaltitel kom i 1954, da han slog Just Fontaines Stade de Reims-mandskab 4-3 i finalen.

Hans næste Europa Cup-finale var mod Fiorentina. 124.000 mennesker fyldte Santiago Bernabeu for at se hjemmeholdet vinde overbevisende med 2-0. Den tredje finale var en noget tættere affære mod AC Milan, men her vandt man også i sidste ende med 3-2.

I 1958/59 mødte man endnu en gang Stade de Reims, og denne gang vandt man 2-0. Sidst, men ikke mindst, mødte man Eintracht Frankfurt, men de blev forholdsvis let besejret, da Real vandt med 7-3. Di Stefano scorede mindst én gang i hver eneste finale. Den ultimative spiller i de store kampe. Tøv ikke med at booke en fodboldrejse hos os for at se de spanske giganter spille på Santiago Bernabeu.

Gre-No-Li – AC Milan

Hvis du sidder der og tænker: “Hvem fanden er Gren-No-Li?”, så kan vi ikke bebrejde dig det. Det er en sammenskrivning af tre tidligere AC Milan-spillere, Gunnar Gren, Gunnar Nordahl og Nils Liedholm. Før Zlatan Ibrahimovic var disse tre svenskere i gang med at flå Serie A op og udgjorde fodboldens første store angrebstrio.

De tre angribere førte Sverige til uventet olympisk succes i 1948, og kort efter blev midterforsvareren Nordahl den første til at slutte sig til AC Milan. Hans imponerende præstationer førte til, at AC Milans bestyrelse spyttede penge i kassen efter hans to landsmænd.

Trioen formåede at score utrolige 71 mål i 38 kampe tilsammen i deres første sæson, men deres mest succesfulde sæson kom i 1950/51-kampagnen, hvor de vandt deres første mesterskabstitel med deres klub. Gunnar Nordahl er stadig den tredjemest scorende spiller i Serie A’s historie. Sørg for at booke en fodboldrejse til det ikoniske San Siro stadion i Milano.

Uden de tre svenskere havde der måske aldrig været en Messi, Neymar og Suarez eller en Bale Benzema og Ronaldo fronttrio. De populariserede det at have tre angribere, og det er en taktik, som stadig bruges af nogle af verdens bedste klubber.

Neymar – PSG

Siden de overtog klubben, har den katariske stat ønsket at få en markant spiller, og det har de fået i Neymar. Den tidligere plakatdreng for fodbold i den franske hovedstad ændrede ikke kun klubben, men også fodboldverdenen, især på grund af den astronomiske transfersum. Det kostede nemlig Paris Saint Germain hele 222 millioner euro at hente brasilianeren til klubben, hvilket i høj grad blæste markedet op i hele verden.

Neymars skifte til PSG har stort set været en succes på trods af et par episoder uden for banen. Siden skiftet i 2017 har han scoret imponerende 80 mål i 106 ligaoptrædener og har vundet Ligue 1 fire gange undervejs. Nu har han Lionel Messi og Kylian Mbappe ved siden af sig, og det kan måske være sæsonen, hvor de endelig vinder et Champions League trofæ.

Det var nok uundgåeligt, at transfergebyrerne ville stige på den måde, som de allerede har gjort, men at Neymar blev købt for det beløb, han blev købt for, har fremskyndet processen. Spillere som Ousmane Dembele, Coutinho og Antoine Griezmann ville ellers ikke have kostet så meget, som de gjorde.

Book en rejse til Paris og se de ikoniske franske mestre i aktion.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *