Ajax’ gyldne hold

Nogle af verdens bedste spillere er kommet fra Ajax’ legendariske akademi. De har tilsyneladende et transportbånd af talenter, der producerer spillere, der passer til deres unikke fodboldfilosofi. Af alle de hold, de har haft, er der to, der skiller sig ud. Deres altovervindende hold fra 70’erne og 90’erne.

Ajax i 70’erne

Ajax-holdet i 70’erne ændrede fodbolden. Selv om det ikke var dem, der fandt på idéen om flydende, offensiv fodbold, så perfektionerede de den. Europæisk fodbold havde været domineret af defensive taktikker, men Rinus Michels kom ind og blæste Helenio Herrera og hans “Catenaccio” af banen.

Med sin unge protegé, Johan Cruyff, som leder på banen, havde Michels den perfekte formel for sin foretrukne fodboldform. Selv om bevægelserne var flydende, var formationen fastlåst. Meget sjældent bevægede de sig væk fra deres fleksible 4-3-3 system, der nød godt af holdets alsidighed. De fleste af spillere kunne nemlig spille på flere forskellige positioner.

Michels overtog posten i 1965 på et tidspunkt, hvor de bitre rivaler fra Feyenoord var det bedste klubhold i Holland. Det tog noget tid for den berømte træner at gennemføre sine ideer, og Ajax blev efterladt i en choktilstand, da Feyenoord i 1970 blev den første hollandske klub til at vinde europæisk fodbolds ultimative trofæ.

Men i 1971 ændrede alt sig. Takket være spillere som Cruyff, Neeskens og Swart var Ajax blevet forvandlet fra nedrykningskandidater til det bedste hold i Europa. Ajax vandt deres første Europa Cup-trofæ efter at have besejret det græske hold Panathinaikos med 2-0 på Wembley.

Hen mod slutningen af sæsonen kom Barcelona med et tilbud til Michels, som gjorde at han forlod klubben. Den rumænske træner Stefan Kovacs kom til og byggede videre på det fundament, som hans forgænger havde lagt. I Europa Cup-finalen i 1971/72 mødte man Inter Milan, som var klubben, der havde haft enorm succes med deres defensive tilgang. Den forhindring blev dog nemt klaret, da Ajax endnu en gang vandt med 2-0, hvor Cruyff scorede begge mål.

Ajax’ tredje og sidste Europa Cup i 70’erne kom i den efterfølgende sæson. Deres vej til finalen var langt sværere end de to foregående år. Cruyff og co. måtte overvinde Real Madrid og et andet af årtiets store hold, Bayern München, før de stod over for Juventus i finalen. Ajax besejrede den gamle dame med 1-0, efter at Rep scorede i det femte minut og vandt dermed deres tredje Europa Cup i træk.

I slutningen af sæsonen valgte man en anden anfører end Cruyff, hvilket man aldrig helt fik en forklaring på, og Cruyff sluttede sig til sin tidligere manager Michels i Barcelona, hvor han skabte et nyt eftermæle. Ajax vandt først et Europacup trofæ igen i 1995, men de cementerede deres position som det bedste hold i Holland.

Ajax i 90’erne

Fra den ene store hollandske træner til en anden, Louis van Gaal blev Ajax-træner i 1991, da han blev forfremmet fra ungdomsholdet. I sine unge dage som manager blev van Gaal i høj grad skabt efter Johan Cruyff og overtog idealerne fra den store mand og hans mentor, Michels.

I lighed med holdet fra 70’erne spillede van Gaal “total fodbold” og holdt fast i sit foretrukne 4-3-3 system. Mens Michels og Cruyff udmærkede sig ved at bedømme spillerne med øjnene, var Van Gaal en engageret notatmager. Han var forud for sin tid og brugte statistikker og avancerede trænermetoder til at få det bedste ud af sine spillere. Van Gaal og Ajax forbedrede den allerede imponerende “total fodbold”-filosofi.

I sin første sæson førte Van Gaal sit Ajax-hold til deres første UEFA Cup-trofæ, da man slog Torino i den tosidede finale. Den første kamp i Italien endte 2-2, hvor Wim Jonk bragte gæsterne foran efter fire minutter. Italienerne udlignede efterfølgende, men Ajax tog igen føringen et par minutter senere. Torino udlignede igen, men Ajax dragede fordel af reglen om udebanemål. Returkampen endte 0-0, og Ajax kunne løfte trofæet.

Den kommende sommer var Van Gaals første anledning til at handle ind på transfervinduet. Selv om hans transferpolitik på det tidspunkt var upopulær, idet han foretrak unge, hjemmeboende talenter, var den i sidste ende en stor succes. Ind kom 19-årige Marc Overmars og den sublime finske playmaker Jari Litmanen. Ronald De Boer vendte også tilbage efter at være blevet solgt 18 måneder tidligere.

PSV og Feyenoord havde delt Eredivisie titlen siden 1989/90-sæsonen, men Ajax var en klub på vej op. Det følgende sommertransfervindue var lige så kontroversielt og succesfuldt som det foregående. En af Ajax’ største ungdomsprodukter nogensinde, Dennis Bergkamp, blev solgt til Inter Milan for enorme 7,1 millioner pund, en beslutning, som Ajax-fansene forståeligt nok var rasende over. Frank Rijkaard vendte tilbage fra AC Milan og fik følgeskab af de to nigerianske spillere Findi George og Nwankwo Kanu.

Uden nogen ligatitel at prale af var presset stort på van Gaal og hans drenge. Litmanen var manden, der blev valgt til at overtage Bergkamps nummer 10, og han viste sig at være en konge signing, da han scorede 26 mål i 30 optrædener. Bagude lukkede Rijkaard og hans forsvarskolleger kun 26 mål ind. Ajax vandt ligaen, og van Gaal fik det sidste ord.

Alt var lagt op til, at Ajax skulle have en fantastisk sæson i 1994/95, og det var præcis, hvad der skete. Med udgangspunkt i deres imponerende ligatitel sæsonen forinden tog van Gaal og hans drenge det næste step.

Ajax tabte kun én kamp i hele 1994/95 sæsonen: et nederlag på 2-1 i forlænget spilletid til Feyenoord i KNVB Pokalens kvartfinale. Alt andet var perfekt. Den dag i dag er dette hold det eneste hold, der er gået igennem en hel sæson i Eredivisie, uden at tabe, hvilket er en utrolig bedrift.

Det var i Champions League, at Ajax endelig blev kronet som det bedste hold i Europa nok en gang. Den hollandske klub slog hold ud som Hadjuk Split og Bayern München for at nå til finalen mod et andet storhold fra 90’erne, AC Milan. Det blev en tæt kamp, hvor kampens eneste mål faldt i det 85. minut, sat ind af den 18-årige indskiftede Patrick Kluivert. Ajax var endnu en gang øverst i Europæisk fodbold.

Store spillere og store hold er kommet og gået for Ajax siden da, mest aktuelt var holdet fra 2019/20 sæsonen. Forhåbentlig vinder de snart Champions League igen. Sørg for at bestille en fodboldrejse med os til Amsterdam for at se det ikoniske hollandske hold spille, for det er altid en utrolig oplevelse at se Ajax Live.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *