Boxing day fodboldtradition i England

Boxing Day den 26. december i England er et unikt tidspunkt for familierne at mødes og tilbringe tid sammen efter juledagene. Denne tradition stammer fra den victorianske periode under dronning Elizabeths regeringstid. Navnet refererede til ideen om, at de rige skulle pakke gaver for at give dem til de fattige. Traditionelt set fik tjenestefolk tidligere fri som tak for deres tjeneste og modtog ofte kasser fyldt med penge eller gaver. I dag bruges denne dag til at spise resterne af julemiddagen med sine nærmeste. Derudover er det kendt som den tid på året, hvor der er store udsalg, og derfor er det meget almindeligt og populært at shoppe på dette tidspunkt. Det mest normale er dog, at denne dag er fyldt med fodboldkampe, hvilket gør det til det eneste land i Europa, hvor der altid er kampe i juleperioden. Hvilken bedre måde kunne du tænke dig at tilbringe juletiden på end at kombinere denne særlige tid på året med en fodboldkamp.

Mens de fleste mennesker i de fleste lande slapper af, bruger fodboldfans i og tæt på England denne dag og dagene omkring denne tid på at deltage i kampe og rejse til forskellige byer for at støtte deres hold. Selv om vejret er koldt og ofte vådt, lægger det ikke hindringer i vejen for stemningen, hvor der hersker en karnevalsatmosfære i de forskellige byer. Det er også et tidspunkt, hvor det er meget almindeligt at se mange familier og børn på stadions, og derfor er det kendt for at være et mere familievenligt miljø. Når folk er i julestemning og på ferie, kan man forvente, at pubberne uden for de forskellige stadions før og efter kampen er fyldt med mennesker, der hygger sig over drinks og diskuterer deres holds fiasko eller succes.

Her er nogle af de mest mindeværdige klassiske boxing day kampe, der har fundet sted.

Aston Villa mod Chelsea 2007

Boxing day 2007 var nok en af de mest dramatiske Premier League-kampe nogensinde mellem Aston Villa og Chelsea på Villa Park. Ved stillingen 3-4 og mens Villa pressede på for at få det ene point, blev Gabriel Agbonlahor’s hovedstød afvist i feltet via en hånd, og der blev dømt straffespark. I det 90. minut trådte Gareth Barry frem til straffesparkspletten og scorede udligningen til 4-4 og sendte hjemmefansene i ekstase. Med otte mål og tre røde kort skal der meget til for at toppe denne kamp.

Manchester United mod Newcastle 2012

Manchester United var klare favoritter inden opgøret, og ingen troede, at Newcastle kunne udgøre en hård prøve for Sir Alex Fergusons mandskab, der var fyldt med stjernespillere. Bemærkelsesværdigt nok lykkedes det Newcastle at scorer i det 94. minut til 3-3. Tilskuerne brød ud i ren ekstase, da de havde været vidne til en vanvittig kamp med mange mål fra begge hold. Her skulle man tro kampen var afgjort, men så dukkede Javier Hernandez op med et hovedstødsmål fra et Michael Carrick-oplæg og gjorde det til 4-3, hvilket førte til, at Old Trafford brød ud i et sandt glædesudbrud. Det var endnu et af Manchester Uniteds sene comebacks under Ferguson på dramatisk vis.

Manchester City mod Hull City 2008

Det var en kamp, der allerede stod 4-0 ved halvleg og endte 5-1, men som vil blive husket af mange på grund af noget andet, end måltavlen. Da der blev fløjtet til halvleg, insisterede Hull-manager Phil Brown nemlig på, at spillerne skulle blive på banen og gav dem en teamtalk siddende på græsset ved udebanefansene. Det var tydeligt for alle, at det var en meget vred træner grundet holdets præstation, hvor Brown blev set pege fingre ad sine spillere. Dette vil blive husket længe af mange fodboldfans, da det er noget, der er yderst usædvanligt at se. Da Brown blev bedt om en forklaring på sin beslutning, sagde han: “Vores 4.000 medrejsende fans fortjente en eller anden form for forklaring på præstationen i første halvleg, og det var svært for mig at gøre det fra et omklædningsrum. Vi skyldte dem en undskyldning for præstationen i første halvleg”.

Arsenal mod Leicester City – 2000

Det var et forventningsfuldt Highbury, der ventede dette opgør, hvor Leicester City skulle forsøge, at stoppe det titeljagende Arsenal-mandskab, men det mislykkedes man med på noget så elendig vis. Det var en mesterlig præstation af Arsene Wengers mandskab, der udraderede Leicester City med hele 6-1. Opgøret bød blandt andet på et hattrick fra ikoniske Thierry Henry, mens Patrick Viera, Tony Adams og Freddie Ljungberg også kom på måltavlen. Den måde, hvorpå præstationen blev leveret og målene scoret, betød, at kampen blev til en af historiens mest mindeværdige boxing day præstationer, hvor Leicester-mandskabet ikke havde en chance for at konkurrere mod det dominerende og fremragende Arsenal-hold.

Leicester City vs Liverpool – 2019

Det var den kamp, der gav Liverpool et 13 point forspring i toppen af Premier League, og som på en måde blev set som vendepunktet for, at Liverpool sikrede sig deres første mesterskabstitel i næsten 30 år efter en overbevisende 0-4-sejr ude over Leicester. Det var endnu mere imponerende taget i betragtning af, at holdet fem dage forinden var kommet hjem fra deres vundne klubverdensmesterskab i Qatar efter forlænget spilletid. I denne kamp sikrede to mål af Roberto Firmino sammen med et straffespark fra James Milner og et mål af Trent Alexander Arnold de tre point til the reds, mens Leicester måtte indkassere et stort nederlag foran deres egne tilhængere.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *