Fodboldtur

FA Cup

Fodboldtur FA Cup

1. Vælg din kamp
2. Planlæg din tur
3. Bekræft og book
Nem booking Din komplette, skræddersyede tur
Nummer 1 i fodboldture Eksperten siden 2004
Klar og præcis Ingen skjulte omkostninger


Fodboldture til FA Cup kampe

Romantik og historie: FA Cup er den totale pakke

FA Cuppen er den ældste pokalturnering i verden. Det var Charles W. Alcock, der i 1871 fik ideen til en turnering, hvor alle klubber i England kunne deltage. En komite stemte for, at det skulle være en kvalificeringsturnering - og FA Cup var født. Turneringen er populær verden over, da den er kendt for amatørhold, der giver de store lammetæv, og finalerne, der afholdes på Wembley.”

FA Cuppen var allerede blevet etableret, før fodboldspil blev professionelt. London's Wanderers FC, som nu er en amatørklub, vandt den første finale i turneringens historie. To tusind fans var tilskuere til den nu ikoniske turnering. Wanderers FC vandt også den anden finale og vandt senere fem andre FA Cup titler, den sidste i 1878.

Dens lange historie og utallige traditioner betyder, at FA Cuppen er yderst præstigefyldt. Pokalturneringer i andre lande når ikke op på samme niveau. En af traditionerne er, at et medlem af kongefamilien altid er med til finalen. Den pågældende person trykker altid spillerne i hånden, når de skal til at starte kampen. En anden tradition er, at finalen afholdes på Wembley Stadion, som du kan læse mere om senere i artiklen.

FA Cup starter med over 700 hold. Der er 92 professionelle fodboldklubber i England, så de fleste af dem, der deltager, er amatørklubber. Der er seks kvalificeringsrunder, hvorefter turneringen 'officielt' går i gang. Klubber fra Premier League og Championship kommer ind i tredje runde.

De førende klubber tager denne pokalturnering meget alvorligt, fordi FA Cuppen er så stor. Derfor ser man ofte, at disse hold sender et stærkt team. Når du oplever en FA Cup kamp, betyder det altså ikke, at du ikke får lov til at se stjerner udfolde sig.

 • Succesrige klubber gennem FA Cup historien
 • Historiske fakta om FA Cuppen
 • Klassiske FA Cup finaler
 • Det stadion, hvor finalen afholdes: Wembley
 • “Hall of Fame” spillerne

Succesrige klubber gennem FA Cup historien

Der er 44 klubber, der har vundet FA Cup. Vandrepokalen skiftede tit hænder, især i turneringens tidlige år. De hold, der er mest dominerende i England, har også haft den største succes i FA Cuppens historie. To klubber har historisk set haft mest succes: Manchester United og Arsenal. Andre klubber har også jævnligt taget pokalen. Vi har sammensat en liste over de mest succesrige klubber. Der er dog en stor overraskelse på denne liste.

Fodbold rejser arsenal

Arsenal FC

Arsenal er den mest succesrige klub gennem hele FA Cuppens historie. The Gunners har vundet pokalen fjorten gange. Holdet fra London er også blevet besejret i syv finaler. Arsenal har den ubestridte rekord med 21 FA Cup finaler.

Hvorfor Arsenal?

 • En fantastisk klub, der er gennemsyret af historie. Book en stadiontur, så du kan lære alt om Arsenals historie, som til dels var domineret af nogle hollændere.
 • Arsenals fodbold er altid velorganiseret og en fryd for øjet. Nyd det fremragende fodboldspil, som spillerne altid stræber efter på grønsværen.

Fodboldrejser til Arsenal

Fodbold rejser manchester united

Manchester United

Den største og mest succesrige klub i Engelsk fodboldhistorie. Arsenal dominerer, når det gælder FA Cuppen. United har vundet turneringen tolv gange og har tabt otte finalekaampe. Louis van Gaal vandt FA Cup som manager for Manchester United i 2016.

Hvorfor Manchester United?

 • Succes er en del af Manchester Uniteds DNA. Klubben vinder altid trofæer, og det betragtes som en krise, når de ikke gør det. Vil du gerne se, hvordan et er at have så stor succes? Så er United lige klubben for dig.
 • Old Trafford har været hjem til Manchester United siden 1910. Dette stadion er landets største klubstadion, og det mærkes helt sikkert på atmosfæren. Det er virkelig en oplevelse for livet.

Fodboldrejser til Manchester United

Fodbold rejser chelsea

Chelsea FC

Chelsea vandt ikke deres første FA Cup før 1970. Klubben har foreløbig vundet pokalen otte gange og tabt syv finalekampe. Denne klub fra London vandt den første FA Cup finale, der fandt sted på det nyrenoverede Wembley stadion i 2006: Manchester United blev slået 1-0.

Hvorfor Chelsea?

 • Chelsea har altid masser af penge at slå om sig med. Det betyder, at der altid er verdenskendte stjerner på holdet. Du kan altid regne med fodbold på højt niveau, når du overværer en af klubbens kampe.
 • London er en by, der har turister i overflod. Folk kan more sig med alle de fantastiske ting, byen har at byde på udover fodbold. Du kan for eksempel tage bybussen og se store dele af byen på blot en enkelt dag.

Fodboldrejser til Chelsea

Fodbold rejser tottenham hotspur

Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur vandt deres første FA Cup i 1901, og deres sidste sejr var i 1991. Holdet har vundet otte FA Cup pokaler over de halvfems år. Men det er ikke lykkedes klubben at nå til en eneste finale siden da. Klubben konkurrerer dog stadig hver eneste sæson i forsøg på at nå finalen igen.

Hvorfor Tottenham Hotspur?

 • Det spritnye Tottenham Hotspur Stadion er topmoderne. Det har plads til 62.062 tilskuere, og det er udstyret med alle mulige tekniske dingenoter. Du kan finde ud af alt, hvad der er at vide om dette moderne stadion, når du tager en stadiontur.
 • London er en utopi for fodboldfans. Byen har sytten professionelle klubber. Du kan besøge så mange stadioner som muligt, mens du er i London, så du kan lære alt om fodbold i den engelske hovedstad. Og du kan afslutte turen med et besøg på byens nyeste stadion i Tottenham

Fodboldture til Tottenham Hotspur

Fodbold rejser liverpool

Liverpool FC

Liverpool er den mest succesrige europæiske klub i England. Holdet har vundet Champions League seks gange, hvilket er mindst tre gange mere end nogen anden klub i landet. De har vundet FA Cuppen syv gange, og klubben er også blevet besejret i syv finaler. Klubben har lidenskabelige fans, der godt kan blive sentimentale over deres hold.

Hvorfor Liverpool FC?

 • Ikoniske Anfield Road er et fodboldtempel med siddepladser til 53.394. Holdsangen “You'll Never Walk Alone” er imponerende og den gejler Liverpools spillere op.
 • Der er flere caféer for holdets tilhængere rundt omkring stadion, hvor du kan få en drink før kampen. Et møde med en vaskeægte Liverpool fan i en pub omkring stadion er en god forberedelse til den kamp, du skal til at se.

Fodboldture til Liverpool FC

Fodbold rejser aston-villa

Aston Villa

Én klub på denne liste vil overraske dig. Aston Villa har været mere succesrige i FA Cup end Manchester City, Everton eller Leicester City, og andre klubber. Villa har vundet FA Cup syv gange og har tabt fire finalekampe. Den sidste gang, de vandt pokalen, var helt tilbage i 1957, men ikke desto mindre har Aston Villa sin plads på listen over succesrige klubber i FA Cup historien.

Hvorfor Aston Villa?

 • Aston Villa er en klub med rigtig tradition. Klubben har en rig historie, hvor de blandt andet har vundet European Cup, som de vandt på Rotterdams De Kuip stadion.
 • Villa Park har været Aston Villas hjemmebane siden 1897. Det er et fremragende stadion, som er på “ønskelisten” for mange fans. Du kan lære alt om klubbens rige historie på en rundvisning på stadion.

Fodboldture til Aston Villa

Andre klubber, der deltager i FA Cup

700 klubber deltager i FA Cuppen hvert år. Du kan finde flere populære klubber, hvor der kan bookes FA Cup fodboldrejser.

Manchester City fodboldtur

Manchester City

Man City er selvfølgelig en af de største klubber i England, og klubben kæmper altid bravt for at vinde FA Cuppen. City har vundet pokalen seks gange i årenes løb.

Fodboldrejser til Manchester City

westham united fodboldtur

West Ham United

West Ham United har klaret sig godt i England på det sidste. De er endda på vej til at spille i Champions League inden længe. Denne kultklub er en farlig dark horse, når det gælder FA Cuppen.

Fodboldture til West Ham United

Everton fodboldtur

Everton FC

Everton er den anden klub fra Liverpool, der deltager på højeste niveau. Fodboldrejser til Merseyside lokalkampen mod de lokale rivaler i byen, FC Liverpool, er populære. Denne begivenhed i FA Cuppen er en kamp, man sent glemmer. Atmosfæren er altid venskabelig.

Fodboldrejser til Everton

Historiske fakta om FA Cup

Der er en forfærdelig masse, man kan sige om FA Cup, men hvad kunne være mere underholdende end nogle interessante og/eller sjove fakta? Vi har samlet de bedste af dem til dig.

Succesrige managere

Arsène Wenger er turneringens mest succesrige manager. Wenger har vundet FA Cuppen syv gange med Arsenal. Han er også den eneste manager, der har vundet titlen på gamle Wembley, Millennium Stadion og nye Wembley.

Premier League hattrick

Tårer af sorg og glæde

Wigan Athletic chokerede alle ved at besejre de store favoritter Manchester City 1-0 i FA Cup finalen i 2013. Men overstadigheden blev til fortvivlelse blot en uge senere, da de blev banket af Arsenal og mistede deres Premier League status.

Kæmpedræbere

’Kæmpedrab’ er også en del af FA Cup traditionen – Klubber uden for ligaen, altså amatørklubber, der overvinder professionelle klubber. Det største chok i turneringens historie var i 2017-sæsonen. Lincoln City, som dengang spillede i Englands femte division, vandt successivt over de højere placerede hold – Oldham Athletic, Ipswich Town, Brighton og Hove Albion. Derefter eliminerede de Premier League Burnley med en 1-0 sejr i femte runde. Den halvprofessionelle klub havde nået turneringens kvartfinale, hvor Arsenal var for stærke.

Topscorerne

Notts Countys Harry Cursham er den førende målscorer i FA Cup nogensinde. Han har scoret flere mål, end han har spillet kampe: i 44 FA Cup kampe har Cursham scoret 49 mål. Ikke dårligt. Ian Rush ligger på andenpladsen med 44 FA Cup mål. En utrolig statistik: Cursham har aldrig vundet FA Cuppen.

De hurtigste

Louis Saha scorede det hurtigste FA Cup finalemål nogensinde i 2009. Franskmanden fik Everton foran efter blot 25 sekunder. Derefter scorede Didier Drogba og Frank Lampard, men Everton kom foran i en finalekamp hurtigere end nogensinde.

Uovervindelige

Chelsea mistede deres ubesejrede 29 kamprekord i FA Cup, bortset fra straffespark, i 2013. Manchester City var det første hold, der slog Chelsea i den normale spilletid. The Blues blev banket i halvfinalen. Det var Chelseas første 'tab,' siden de tabte til Barnsley i kvartfinalen i 2008.

Klassiske FA Cup finaler

Der er blevet spillet et antal klassiske finalekampe hele vejen gennem FA Cuppens historie – kampe, hvor det lykkedes underhunden at vinde, kampe med et stort antal mål, eller kampe af fantastisk kvalitet. Her kan du læse om nogle helt særlige og legendariske FA Cup finaler.

Liverpool FC 3 – 3 West Ham United (2006)

Steven Gerrards Liverpool spillede mod West Ham United i FA Cup finalen i 2006. Liverpool var favoritterne, men West Ham var foran 2-0 godt en halv time inde i kampen. Liverpool vendte tilbage og fik revanche til 2-2, men West Ham slog til igen og det så ud til, at de ville vinde med 3-2. Så slog Gerrard ned på lang afstand, netop da tiden var gået, hvilket vil sige, at kampen gik ind i forlænget spilletid. Der var ikke flere mål, og Liverpool endte med at vinde straffesparkskonkurrencen.

Vil du gerne opleve en FA Cup kamp med et af disse hold?
Fodboldture til Liverpool FC
Fodboldture til West Ham United

Wigan Athletic mod Manchester City (2013)

Manchester City var i høj grad favoritterne for FA Cup finalen i 2013. Deres modstandere, Wigan Athletic, kæmpede bravt for at undgå at blive elimineret. Wigan holdt ud i lang tid mod alle odds. Underhundene fik et hjørnespark i 88. minut, som blev headed ind af Ben Watson. Wigan Athletic havde vundet FA Cuppen, men de blev elimineret fra Premier League blot en uge senere. Derfor var sæsonen 2012/13 både enormt succesrig og en meget sørgelig tid for Wigan.

Har du lyst til at se Manchester City spille i FA Cup?
Fodboldrejser til Manchester City

Arsenal FC 3 – 2 Manchester United (1979)

Arsenal startede FA Cup i 1979 i fremragende stil og var foran 2-0 efter første halvleg. De sidste fem minutter af denne kamp var utroligt spektakulære. Mål fra Gordon McQueen, og Sammy McLlroy scorede udligningsmålet for United til 2-2 mellem det 86. og det 88. minut. Det så ud til, at forlænget spilletid var uundgåelig, men Alan Sunderland scorede, før kampen sluttede, og gav Arsenal deres legendariske FA Cup sejr.

Har du lyst til at se en af disse klubber live i action?
Fodboldrejser til Arsenal FC
Fodboldrejser til Manchester United

Arsenal FC 3 – 2 Hull City (2014)

Ingen af eksperterne i medierne gav Hull City en chance mod Arsenal i finalen i 2014, men de satte sig hurtigt i spidsen 2-0 i løbet af de første otte minutter. Arsenal gik i gang med et imponerende comeback. Santi Cazorla scorede det første mål, hvorefter det lykkedes Laurent Koscielny at score udligningsmålet. Aaron Ramsey endte med at score det afgørende mål for The Gunners i forlænget spilletid.

Har du lyst til at se Arsenal spille i FA Cup?
Fodboldrejser til Arsenal

Det stadion, hvor finalen afholdes: Wembley

FA Cup finalen afholdes traditionelt på Wembley Stadion. Først var det på 'gamle' Wembley. Finalen blev flyttet til Cardiff, mens det blev ombygget. Finalerne blev endnu engang afholdt på Wembley, da renoveringen var færdig. I dag afholdes semifinalerne også på dette nationale stadion.

Wembley Stadion

Wembley Stadion åbnede dørene i 1923. Da den første FA Cup finale blev spillet, blev den også spillet på dette stadion. Wembley, som ligger i London, tiltrak 126.000 fodboldfans ved denne første begivenhed. Det er stadig et rekordstort publikum for en FA Cup finale. Alle finaler, bortset fra omkampen i 1970, blev afholdt på gamle Wembley op til år 2000. Wembley blev engang beskrevet af Pelé som en 'fodboldkatedral'. Dette stadion kan siges at være verdens mest berømte fodboldstadion.

Finalen for VM i fodbold blev afholdt på Wembley i 1966. England besejrede Vesttyskland 4-2 og vandt derved deres første og eneste VM i fodbold nogensinde. Dette stadion var altså vært for den vigtigste kamp i engelsk fodboldhistorie.

Dette stadion lukkede i 2000. Det 'nye' Wembley blev genåbnet i 2007. Renoveringen kostede cirka 100 milliarder euro, hvilket den dag i dag er den dyreste renovering af et fodboldstadion nogensinde. Hver eneste FA Cup finale er blevet spillet på dette berømte stadion lige siden.

Det helt særlige ved Wembley er, at det er et neutralt stadion. Landsholdet spiller deres kampe på dette stadion, men klubberne spiller der ikke. Derfor er en kamp på Wembley Stadion noget helt særligt for holdet fra England.

Besøgende
90.000

FA Cup Hall of Fame

FA Cuppens lange historie har gjort mange fodboldspillere til legender. Herunder kan du se en række spillere, der fik fremvist deres store talent, da de spillede i den engelske pokalturnering.

Ashley Cole

Venstre back Ashley Cole vandt FA Cuppen syv gange. De første tre af disse sejre var med Arsenal, før han vandt pokalen fire gange med Chelsea. Cole var en lynhurtig venstre back, som også var en stor trussel forrest på banen. Hans afleveringer og krydsafleveringer var gode, hvilket vil sige, at modstanderne altid skulle holde godt øje med Cole. Han vandt 107 landskampe for England.

Ian Rush

Den legendariske Liverpool FC-spiller, Ian Rush, vandt FA Cuppen tre gange med sin klub. Waliseren scorede 40 mål i 65 FA Cup kampe. Denne angriber scorede to mål i holdets 3-1 sejr over rivalen fra samme by, Everton, i 1986 finalen. Han gentog bedriften i 1989, hvor de også spillede mod Everton. Rush scorede desuden endnu et mål i sin tredje FA Cup sejr i finalen i 1992 mod Sunderland. Han vandt 73 landskampe for Wales og scorede 28 mål.

Frank Lampard

Frank Lampard vandt FA Cuppen fire gange med Chelsea. Han scorede sejrsmålet mod Everton i finalen i 2008. Denne midtbanespiller var en sand leder. Han havde et fantastisk skud på lang afstand, og hans frispark var også afgørende. Lampard vandt 106 landskampe for England og scorede 29 mål undervejs. Han blev også Chelseas manager, da hans karriere som spiller endte.

Steven Gerrard

Klubbens altid pålidelige spiller, Steven Gerrard, vandt FA Cuppen to gange med Liverpool. Han scorede udligningsmålet til 3-3 mod West Ham United i det 91. minut i 2006. En bold rikochetterede mod ham, og han sparkede den hjem fra 25 meters afstand. Bolden fløj ind i hjørnet, og Liverpool gennemtvang forlænget spilletid. Gerrard scorede også det afgørende straffespark i straffesparkskonkurrencen. Desuden har englænderen spillet 114 internationale kampe for sit hjemland.

Petr Čech

Denne tjekkiske målmand har vundet FA Cup fire gange med Chelsea og en enkelt gang med Arsenal. Han vandt sin titel med Arsenal i en kamp mod sit tidligere hold, Chelsea. Det fremragende ved ham er, at han var enormt pålidelig. Man så aldrig Čech begå en fejl. Han blev udnævnt til årets tjekkiske fodboldspiller ikke mindre end ni gange. Han har også rekorden for internationale landskampe for sit hjemland, hvor han tegner sig for 124 kampe for Tjekkiet.

Didier Drogba

Didier Drogba er simpelthen en sand legende i Chelsea klubben. Han har vundet FA Cup fire gange. Drogba scorede i all fire finaler, herunder det afgørende sejrsmål ved to lejligheder. Han var den første spiller nogensinde, der scorede i fire FA Cup finaler. Ivorianeren scorede jævnligt, både for klubben og for sit hjemland. Han spillede 105 gange for Elfenbenskysten og scorede 65 mål.

Ryan Giggs

Ryan Giggs vandt FA Cup fire gange med Manchester United i sin lange karriere. Waliseren spillede for United i 24 år, hvor han deltog i næsten tusind kampe for klubben. Han var kendt for sin fantastiske evne til at løbe på venstrefløjen, da han spillede for Manchester United, og han var altid i stand til at aflevere eller score et mål.

Wayne Rooney

Rooney har kun vundet FA Cup en enkelt gang, med Manchester United i 2016. Han scorede i alt 23 FA Cup mål. Denne angriber kunne sparke ordentlig til, og han var altid farlig i og omkring feltet. Han scorede masser af mål hver eneste sæson. Han scorede 53 gange i 120 landskampe for England. Han er den førende målscorer nogensinde, både for Manchester United og for det engelske landshold.

Michael Owen

Michael Owen vandt FA Cuppen med Liverpool FC i 2001. Han vandt Ballon d’Or prisen samme år. Owen scorede to mål i de sidste ti minutter af finalen mod Arsenal, hvilket tog holdet fra at være bagud med 1-0 til en 2-1 sejr. Han var ualmindeligt hurtig og dødelig foran målet. Hans karriere endte dog med, at han kom til skade, men da Owen var bedst, var han som angriber ikke til at stoppe.

Ian Wright

Han vandt to gange med Arsenal FC. Arsenal spillede mod Sheffield Wednesday i finalen i 1993. Wright scorede, men holdene endte med at stå lige. Derefter var der omkamp, hvor Wright scorede igen. Arsenal vandt 2-1 og angriberen vandt sin første FA Cup. Han vandt pokalen endnu en gang fem år senere. Wright var deres førende målscorer nogensinde, til Thierry Henry slog hans rekord.

Thierry Henry

Han betragtes af mange som den bedste spiller, der nogensinde har spillet i Arsenal-trøjen. Henry vandt FA Cuppen to gange, både i 2002 og i 2003. Franskmanden havde evnen til at skabe chancer helt på egen hånd. Han kunne score fra alle vinkler, og han var elegant at se på, fordi hans teknik var fremragende. Henry er den førende målscorer nogensinde, både for Arsenal og for det franske landshold. En rigtig målscorende maskine med flair.

Ruud van Nistelrooy

Vores landsmand, Ruud van Nistelrooy, vandt FA Cuppen med Manchester United i 2004. Han var en rigtig ‘ræv i kassen’. Det lykkedes ham næsten altid at score et mål, hvis han fik chancen til at komme i nærheden af det. Van Nistelrooy scorede seks mål i fire kampe i FA Cup turneringen i 2004. Angriberen spillede halvfjerds landskampe for det hollandske landshold, hvor han scorede 35 mål. Dette gjorde ham i lang tid til den førende målscorer nogensinde, indtil Robin van Persie slog hans rekord.