Sådan udforsker du Atletico Madrids historie i Madrid

Atletico Madrid er et af de mest ikoniske hold i spansk topfodbold. Selv om holdet længe har stået i skyggen af de to spanske titaner i international fodbold (Real Madrid og Barcelona), er Atletico en magtfaktor, som man skal regne med. Sandheden er nemlig den, at klubben faktisk har en lang og særpræget historie.

1. Oprindelse

Club Atlético de Madrid oprindelse var ikke nogen typisk begyndelse. Faktisk opstod klubben ikke som en selvstændig klub. Tilbage i 1903 besluttede en gruppe med tre baskiske studerende, der studerede i Madrid, at de ville starte et hold, der afspejlede deres elskede hjemmehold, Athletic Bilbao, som blev grundlagt i 1898 og som i dag er et af de ældste hold i Spanien.

De tre studerende oprettede en afdeling af Athletic Bilbao i Madrid for at spille i de lokale universitetsligaer og i andre lokale turneringer. Herfra blev frøet til det, der senere hen skulle blive til Atletico Madrid, plantet. Holdet spillede dengang i Vallecas, som i dag er hjemsted for Rayo Vallecano.

For at få et indblik i Atléticos tidlige dage foreslår vi, at du starter din fodboldrejse til Atlético Madrid i nummer 21 på Calle de la Cruz. Beliggende i det ikoniske Barrio de las Letras, er der en plakette, der mindes holdets grundlæggelse. Atleti spillede oprindeligt i en hvid og blå trøje i lighed med deres moderhold Athletic Bilbao. Trøjerne fra denne æra kan findes i deres museum, som ligger på Wanda Metropolitano Stadion.

2. Udvikling

I de første år var Atlético Madrid ikke noget særligt stort hold. Derfor havde man også svært ved at kæmpe med om trofæerne. De bedste unge spillere blev sendt til Bilbao, da det var deres moderklub, hvilket gjorde det svært for holdet. Efter at klubben havde eksisteret i et årti, kappede man båndet med Athletic Bilbao og blev en selvstændig klub.

Efter den spanske borgerkrig, fusionerede Atlético Madrid med Aviación Nacional, det spanske luftvåbens landshold. Denne sammenlægning medførte et mere konkurrencedygtigt hold under navnet Atlético de Aviación. Det navn beholdte man i omkring et årti, indtil regimet besluttede at kappe båndene til klubben.

I denne periode spillede Atlético for det meste på det gamle Metropolitano Stadion. Det var et lille stadion, der lå i det centrale kvarter Tetuan, hvor der i dag er en stor passion for Atlético de Madrid. I dag er det stykke jord, hvor stadionet lå, fyldt med boligbyggeri. Der er dog stadig noget ret specielt tilbage fra dengang, der minder folk om, hvad der engang lå på dette sted. Hvis man kigger godt efter på et kort, vil man se, at gaderne, der omgiver stadionet, har samme form som Atlétis våbenskjold, og denne form er der stadigvæk den dag i dag. Hvis du går til en af de mange tagterrassebarer, der ligger i området, kan du se denne interessante detalje fra første parket.

3. Arven rundt om i byen

Atlético Madrid har været en klub, der har bevæget sig meget rundt i den spanske hovedstad. Madrid er den største by i Spanien og har mange unikke områder og steder at besøge.

Atlético Madrid begyndte først fornylig at spille på Metropolitano, og har også spillet på Campo de Vallecas og på en nedrevet grund i O’Donnell, ved siden af den berømte Retiro park.

Men en fun fact er, at Atlético faktisk spillede på Real Madrids Chamartín-stadion et par gange som det lokale hold. Årsagen til dette? Deres nye stadion var ved at blive bygget.

4. Vicente Calderon

Hvis du tager derhen nu, vil du se et stykke tomt område nær Manzanares-floden, som er et fantastisk sted at solbade og slappe af. For ikke så længe siden lå Vicente Calderón, Atlético Madrids stadion fra 1960’erne til 2017, lige ved floden, og er stedet, hvor klubben har spillet flest kampe. Vicente Calderón var et tempel for Atlético-fans, og selv om det historiske stadion ikke er der mere, kan du besøge mindesmærket, der blev bygget efter nedrivningen af stadionet for at mindes det, der stod der i næsten 50 år.

Det var på det tidspunkt, at Atlético begyndte at fejre deres titler ved det ikoniske Cibeles-springvand. Men så begyndte Real Madrid, at gøre det samme, hvilket Atleti blev trætte af og besluttede at flytte 500 meter længere væk til Neptuno-springvandet. Siden 1991 har det været stedet, hvor fans og spillere mødes, når et trofæ er vundet. Hvis du er Atlético-fan, kan du ikke forlade Madrid uden at tage et billede ved Neptuno.

Det er et godt område, hvis du ønsker, at prøve traditionel spansk mad og også traditionelle madrilenske retter, inden du tager til San Blas-kvarteret for at møde det nuværende stadion: Wanda Metropolitano.

5. Wanda Metropolitano

Wanda Metropolitano er Atlético-fansenes tempel siden 2017. Det er et af de mest moderne stadions i Spanien og i Europa. Det kan rumme 67.000 mennesker og ligger i den østlige udkant af Madrid.

Et besøg på Wanda er et must, hvis du tager på en fodboldrejse til Atlético Madrid, ikke kun på tribunen som fan under den fantastiske atmosfære, men også hvad angår deres stadionrundvisning. Se museet med hele klubbens historie og nyere historie, tag et smugkig i omklædningsrummene og oplev mange flere ting. Vidste du for eksempel, at Wanda Metropolitano har et flag med Atletico de Madrids emblem, og at dette flag er det største flag i Spanien? Stadionet er fyldt med kuriositeter som denne.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *