Sådan oplever du den perfekte weekend i Dortmund

Dortmund er et historisk tech-centrum med et blomstrende natteliv og et væld af spændende attraktioner. Øl og fodbold er vel nok de to mest kendte eksportvarer. En fodboldrejse til Dortmund er en fantastisk måde, at tilbringe en weekend på. Du kan besøge mange gode bryggerier, Westfalen Stadion, hvor byens Bundesligahold, Borussia Dortmund har hjemmebane, samt det tyske fodboldmuseum.

Kulturinteresserede vil besøge det kunstfyldte Museum Ostwall, der ligger tæt på det berømte Dortmund U-tårn, mens butiksinteresserede primært vil blive tiltrukket af Westenhellweg, en af Tysklands bedste shoppinggader. Westfalen Park, som giver et naturligt pusterum, er hjemsted for brede, frodige enge, et rosarium med tusindvis af aromatiske arter og det smalle Florian-tårn, som har en udsigtsplatform.

Kort beskrivelse af Borussia Dortmunds historie

Borussia Dortmund er den næststørste sportsklub i Tyskland efter Bayern München, når det gælder antallet af medlemmere. Klubben blev grundlagt i 1909 af 18 fodboldspillere fra Dortmund og er en del af en stor medlemsbaseret sportsklub med mere end 145.000 medlemmer. Derudover repræsenterer klubben aktivt andre sportsgrene, især håndbold. Siden 1974 har Dortmund afholdt hjemmekampe på Westfalenstadion, som er det største stadion i Tyskland. Dortmund kan også prale af at have det største gennemsnitlige tilskuertal af alle foreningsfodboldklubber på verdensplan.

Hvordan er det at se en kamp på Signal Iduna Park?

Westfalenstadion, som på tysk betyder “Westphalia Stadium”, har siden november 2005 officielt heddet Signal Iduna Park. Det er et foreningsfodboldstadion i Dortmund og er det største fodboldstadion i Tyskland med 80 708 tilskuerpladser, og UEFA har anerkendt det som et “elitestadion”, hvilket betyder, at det kan være vært for vigtige finaler i klubmesterskaber. Byen er hjemsted for det tyske Bundesligahold Borussia Dortmund. Steakhouse Rodizio over for sporvognsstationen Theodor-Fliedner-Heim og NRW Cocktails nær sporvognsstoppestedet Westfalenhallen, er to muligheder for at få noget mad inden kamp i Signal Iduna Business Park. Du vil desuden ikke gå sulten rundt, takket være de mange fastfoodboder og restauranter inde på stadion, herunder den meget anerkendte restaurant Strobels Dortmund. Og hvad mere kan man ønske sig, når man kan indtage øl, mens man sidder på tribunen?

Om den gule mur

Den gule mur er kælenavnet for Signal Iduna Parks sydtribune. I virkeligheden er det en af de mest kendte fodboldtribuner i verden. Det er ikke kun den største enkeltstående tribune i hele Europa, det er også den stejleste. I alt kan der være 24.454 mennesker på plads bag den gule mur. Selve tribunen er større end Burnley FCs stadion eller hele Union Berlins stadion.

Her er grunden til, at The Yellow Army har et særligt forhold til “You’ll Never Walk Alone”, den berømte sang fra Gerry & the Pacemaker’s som længe har været forbundet med Liverpool. Dortmunds tilknytning til sangen udviklede sig først i midten af 1990’erne. Til sammenligning stammer Liverpool-fansenes tilknytning til den, fra det lokale band Gerry and the Pacemakers’ 1960’er-cover af den originale Rogers & Hammerste i kompositionen fra 1960’erne. I 1996 blev bandet Pur Harmony fra Dortmund bedt om at lave et cover til sangen, hvilket de også gjorde. Bandet sang sangen med en så solid tilknytning til Liverpool på trods af sanger Matthias Kartners forbehold.

Sangen er også kendt for at blive sunget på Liverpools Anfield Stadium. Under COVID-tiden blev “You’ll Never Walk Alone” desuden i visse regioner i Storbritannien og Europa til en solidaritets sang for medicinsk personale, førstehjælpere og personer i karantæne.

En fodboldweekend til Dortmund:

En fodboldfan er ikke komplet, før han/hun har overværet en hjemmekamp med Borussia Dortmund. Bundesligaen er i øjeblikket enormt fanvenlig og enorm populær. Der er ingen bedre måde at nyde en liga fyldt med elitespillere og internationale superstjerner på end en fodboldweekend til Dortmund. Og hvorfor ikke begynde med de fantastiske Borussia Dortmund?! Atmosfæren er verdenskendt, og den Gule Murs skrål giver alle besøgende kuldegysninger. Hver uge besøger 83.000 fans deres elskede BVB og gør kampdagen til en festival. Det er rart at vide, at der kan drikkes øl, mens man ser kampen. Men hvis du foretrækker at suge spændingen før kampen til dig, uden for stadion, inden du skal se kampen, er der også mulighed for det. I modsætning til andre dele af Europa ankommer fansene ca. to timer før kick-off. Det gør en fodboldrejse til Dortmund til en uforglemmelig oplevelse.

Hvordan er det at se en kamp mod lokalrivalerne fra Schalke 04?

Der er en årsag til, at Borussia Dortmund mod Schalke Revierderbyet er “moderen af alle derbies”. I Tysklands industrikvarter kæmper to af fodboldens mest glødende fanbaser om de lokale rettigheder i et af fodboldens mest brutale rivaliseringer i verden. Det er en kamp, der har givet Bundesligaen så meget spænding i årenes løb. Igennem sine 97 ligaopgør har Revierderbyet i snit budt på omkring tre mål pr. kamp, og som vi har set, er resultaterne mellem disse to hårde lokalrivaler meget tætte. Revierderby-holdene er ikke så ulig hinanden, som du kan se. Så på derbydagen skal du sørge for at sige det stilfærdigt.

Intet derby kan komme tættere på det, der er mellem Schalkes Revierderby og Borussia Dortmund. Det er et af de største rivaliseringer i international fodbold, hvor to af sportens mest glødende fanbaser konkurrerer om lokale rettigheder i Tysklands industrielle centrum.

Revierderbyet er betegnelsen for enhver fodboldkamp mellem fodboldklubberne i Ruhrområdet i Nordrhein-Westfalen, almindeligvis kendt som Revier, som er en forkortelse af Bergbaurevier eller mineområdet, men refererer for det meste altid til rivaliseringen mellem FC Schalke 04 og Borussia Dortmund. Som følge heraf omtales det almindeligvis som Ruhr-derbyet uden for Tyskland.

Den bedste stemning vil være omkring stadion, da de tyske fans er mere tilbøjelige til at drikke i det offentlige rum eller i kiosker/ølboder end på barer og værtshuse, hvilket er den bedste attraktion. Der er en smuk 25-minutters gåtur fra byens centrum til stadion, eller hvis du har en billet, kan du tage U-bahn, som er en 10-minutters tur direkte til stadion, helt gratis.

Hvordan er det at se en kamp mod de nationale rivaler fra FC Bayern?

Kampene mellem Bayern München og Borussia Dortmund er i dag en markant begivenhed på fodboldprogrammet, både i Tyskland og international set. Men der

Klassiker er ikke desto mindre en kamp, der fortjener sit navn, selv om “Den tyske klassiker” måske ikke har den samme sociale og politiske betydning som kampe af lignende art andre steder i verden. De to hold har i mange år stået øverst på den tyske fodboldscene, og deres indbyrdes møder har tjent som eksempel for andre klubkampe i Tyskland. Det sportslige rivaliserende forhold mellem de to hold er alt andet end opdigtet, på trods af hvad man kan mene om navnet. Når Bayern München spiller mod Borussia Dortmund, kaldes det Klassiker-kampen, og det er en kamp, hele verden følger med i.

Steder at besøge i Dortmund

De tidligere miner, stålværker og bryggerier er i dag bevaret som massive mindesmærker for den velstående efterkrigstid. Steder som ZecheZollern-kulminen har stadig sine massive dampturbiner og udsøgte art nouveau-arkitektur.

I byens hjerte ligger det gamle Dortmunder Union Brauerei, som i dag er et levende kulturelt centrum, der huser Ostwall Art Museum, der er fyldt med ekspressionistiske kunstværker. De fleste mennesker uden for Tyskland kender Dortmund på grund af fodboldholdet, og det er der en god grund til – Borussia Dortmund er et fænomen. Sørg for at se deres katedrallignende stadion, Signal Iduna Park, som bryder ud i et brøl under kampene.

Ting at lave i Dortmund 

 • Borussia Dortmund
 • German Football Museum
 • Westfalenpark
 • Florianturm
 • Dortmund U
 • Transport Museum and Mooskamp Station
 • Botanischer Garten Rombergpark
 • Haus Dellwig
 • Wasserschloss Haus Rodenberg
 • LWL-IndustriemuseumZecheZollern
 • DASA
 • Signal Iduna Park
 • Kokerei Hansa
 • Propsteikirche

Dette er nogle af de mulige aktiviteter, som du kan besøge i Dortmund, Tyskland. Nu ved du, hvad du skal lave, og hvor du skal tage hen, hvis du er klar på en sjov og spændende rejse! Så pak dine tasker, og gør dig klar til en fantastisk tur til Dortmund.

Leave a Reply

Your email address will not be published.