En rejse til Glasgow for at se Celtic

Glasgow er en af de mest livlige og multikulturelle byer i Europa. Byen ligger i Skotlands centrale bælte og er praktisk forbundet med vej-, jernbane- og flyforbindelser. Byen har nogle af de mest kendte kunstsamlinger i verden, den bedste shopping i Storbritannien uden for London, sports- og fritidsaktiviteter i topklasse, et stort udvalg af restauranter og pubber og det mest livlige og spændende natteliv i Skotland. Den skotske ballet, den skotske opera og Royal Scottish National Orchestra har til huse i byen. Og selvfølgelig er det også hjemsted for Celtic FC, hvilket gør byen til en af de mest specielle destinationer for en fodboldrejse.

Klubben blev grundlagt i 1887 for at mindske fattigdommen blandt de irske immigranter, der boede i Glasgows East End.

Historien om Celtic FC

Celtic FC’s lange og berømte historie har gjort “The Bhoys” synonymt med skotsk og britisk sport. Derfor tænker man altid på Celtic FC, når man taler om den skotske Premier League.

Celtic FC’s traditioner går helt tilbage til 1887, hvor klubbens første møde fandt sted i Glasgow’s St. Mary’s Church Hall.  Selv om hallen blev revet ned, står kirken stadig og er åben fra kl. 10 til 15 den første onsdag i hver måned.

Celtic FC blev grundlagt med respekt for den irske og skotske historie, da den irske Marist Brother Alfred først etablerede klubben i East End i Glasgow som et middel til at tjene penge for at bekæmpe den alvorlige fattigdom blandt den irske indvandrerbefolkning. Celtic Park i Glasgow, som af holdets tilhængere ofte kaldes Paradise, er hjemmebane for Celtic FC, og ligger i Parkhead, et kvarter i byens østlige ende. Med en kapacitet på 60.411 tilskuere er Celtic Park Stadium det syvende største i Storbritannien og det største stadion i Skotland. Som følge heraf gør Celtic Parks glødende fanbase det til en fantastisk destination for en fodboldrejse til Glasgow.

Om Celtic Park

Celtic Park vil altid være kendt som Paradiset for holdets tilhængere. Hvorfor det? I 1888 blev den gamle Celtic Park indviet i Parkhead-området, men på grund af en stigende husleje flyttede klubben i 1892 og byggede en ny bane kun 200 meter derfra. Medierne sagde, at det nye stadion var et “paradis” i forhold til det gamle stadion, da det var moderne og kunne huse større tilskuertal. Old Firm i 1938 tiltrak eksempelvis 83 500 tilskuere.

Celtic Park har ændret sig meget siden sin indvielse. I begyndelsen var det et åbent stadion, men nu er det indhegnet og ser klassisk britisk ud. Klubben har bevaret deres essens ved at opstille et par statuer ved siden af stadion. Husk at gå en tur før kampen og få taget nogle billeder af dem!

Det er disse legender, der er på statuerne:

Jock Stein

Jock Stein-statuen er en af de største attraktioner her og blev afsløret i 2011. Stein var fodboldspiller og manager for det skotske landshold. I 1967 var han den første britiske manager, til at vinde Europa Cup’en med Celtic, et hold, der blev døbt “Lissabon Lions”. Celtic vandt Europa Cup’en i den portugisiske hovedstad med udelukkende lokale spillere. Fra 1966 til 1974 vandt holdet også ni skotske ligatitler i træk under Steins ledelse.

Jimmy Johnstone statuen

Johnstone er en af de mest huskede spillere fra Celtic. Han var en integreret del af “Lissabon Lions” takket være sine fantastiske dribleevner. Udover en statue uden for Celtic Park er der et mindesmærke i Viewpark, en by i udkanten af Glasgow, hvor ‘Jinky’ blev født.

Brother Walfried statuen

En bronzestatue af Walfrid er placeret uden for Celtic Park. Den er betalt af Celtic-fans og er ofte prydet med grønne og hvide klubtørklæder før kampene – et passende monument for den mand, der var fremsynet nok til at danne klubben, hvis eneste formål var at tjene de mindre heldige medlemmer af samfundet.

Billy McNeill statuen

Billy McNeill statuen hylder Celtic-anføreren, der løftede Europa Cuppen, da Celtic besejrede Inter Milan i 1967 i Lissabon. McNeill var den første britiske spiller, der løftede Europa Cup’en, og det var første gang, at et britisk hold vandt den.

Gå en tur omkring stadion før kampen, og tag nogle fantastiske billeder, så du har en uforglemmelig samling for livet. Hvis du elsker fodbold, er en fodboldrejse til Celtic noget, du bør planlægge her.

Enhver Celtic-supporter vil ikke blive overrasket over at høre, at Celtic Park for nylig blev placeret på femtepladsen (ud af 30 stadions) for at have den bedste atmosfære i fodbold i en fransk fodboldundersøgelse. Enhver, der nogensinde har været til en kamp på Celtic Park, vil være helt enig i dette; nogle vil endda hævde, at klubben fortjener en bedre placering end femtepladsen. Ikke desto mindre holder tusindvis af mennesker deres tørklæder og synger højlydt “You’ll Never Walk Alone”, en tradition, der går helt tilbage til 1960’erne. Nogle fans siger, at de begyndte at synge den tidligere end Liverpool-fans!

Celtic Park byder på en lille, men god kombination af madmuligheder: pølsebrød, tærter, burgere og slik! Når du er på en fodboldrejse til Celtic, omfatter drikkevarerne på stadion te, kaffe og sodavand, da alkohol hverken er tilladt eller sælges på stadion. Desværre er det kun dem, der sidder i lobbyboksene, der kan nyde alkoholholdige drikkevarer på Celtic Park. På grund af den landsdækkende begrænsning på salg af alkohol på skotske stadions, er de almindelige tilskuerpladser ofte uden servering. Du kan dog få en typisk kop te her!

Voldsom rivalisering mellem Celtic og Rangers

Rivaliseringen mellem Celtic og Rangers er en af de hårdeste og mest lidenskabelige i klubfodbold og kan måle sig med intensiteten i kampene som El Clasico mellem Barcelona og Real Madrid. De to skotske hold har en langvarig rivalisering, der rækker ud over fodbold og berører bredere nationale identiteter, politik og religiøse anliggender.

Hvorfor kaldes Celtic vs. Rangers for Old Firm-derbyet?

Ifølge nogle fortællinger, har konkurrencen mellem Celtic og Rangers været kendt som “The Old Firm” siden den skotske pokalfinale i 1904.

Bladet “The Scottish Referee” erkendte, at de to rivalers højprofilerede kampe, der tiltrak store publikumsmængder og stor opbakning, var blevet kommercialiseret ved at lave en satirisk karikatur af de to modstandere før kampen. På et af tegneseriens paneler var der skrevet “Patronise The Old Firm” på en mands skilt.

Mens katolikker udgør hovedparten af Celtic-tilhængerne, har flere af klubbens mest indflydelsesrige legender – herunder Jock Stein, Kenny Dalglish og Danny McGrain – protestantiske rødder.

Begge Old Firm-hold har for nylig indført strategier for at bekæmpe sekterisme. Old Firm har forsøgt at stoppe provokerende flagviften, sekteriske sange og problematiske tilhængere ved hjælp af øget håndhævelse og overvågning i samarbejde med kirkelige grupper, det skotske parlament, pressionsgrupper som skoler og samfundsorganisationer.

Ting at lave i Glasgow

Nogle af Glasgows største attraktioner er Glengoyne Distillery, Kelvingrove Art Gallery and Museum, The Necropolis, Macintosh House, Glasgow Cathedral og Duke of Wellington-statuen.

Men når du er i Glasgow på en fodboldrejse, hvorfor så ikke besøge Hampden Park? Det er Skotlands nationalstadion og ligger i Mount Florida-kvarteret i Glasgow. Hampden har været vært for flere virkelig uforglemmelige klub- og landskampe på nationalt niveau, såsom bl.a. tre Champions League-finaler, en UEFA Cup-finale og EM 2020. Hampden Experience omfatter en rundvisning på stadion, et besøg på et af de bedste fodboldmuseer i verden og et stop forbi den skotske fodbolds Hall of Fame. Gå ikke glip af det første nationale fodboldmuseum i Europa, som findes på stadionet. De glødende, uerstattelige artefakter i gallerierne undlader aldrig at efterlade de besøgende i beundring. Monumentale øjeblikke fra “the Beautiful Game” er fejlfrit udstillet og deles af museets altid passionerede personale. I museet findes den skotske fodbolds Hall of Fame, som hædrer dem, der har ydet betydningsfulde bidrag til skotsk fodbold.

Den gamle havneby, der er landets nationale kulturcentrum, er hjemsted for forskellige museer og berømte begivenheder som Glasgow Art Fair. Grundet de mange attraktioner, som Glasgow byder på, besøger turisterne ofte byen mellem maj og december. Det skyldes, at vejret er mildt og behageligt i hele denne periode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.