Sådan oplever du Kongens Dag som en rigtig hollænder

27 april er en episk dag i Holland! Alle og alt stopper med at arbejde for at fejre “Koningsdag” – en national helligdag. Amsterdams befolkning fordobles, da yderligere 700.000 besøgende kommer for at deltage i byfesten. Aftenen før festlighederne begynder vil man opleve at byen er et stort showdown. Man bør blende sig ind mellem andre Amsterdammere og bære noget orange og deltage i festen langs dæmningskanalerne, som vil være spækket med livlige både og Amsterdammere!

Hvad er Kongens Dag (tidligere Dronningens Dag)?

Den første Kongens Dag (Koningsdag) blev kaldt Dronningens Dag (Koninginnedag). De første kongelige fejringer går tilbage til 1885, hvor prinsesse Wilhelmina fyldte 5. Da hun var enearving til monarkiet, fik hun en dag, der hed Prinsessedagen. Den udviklede sig til en national helligdag, Dronningens Dag, da Wilhelmina i 1890 blev dronning af Holland.

Wilhelminas datter, Juliana, fortsatte traditionen i 1949, og Dronningens Dag blev flyttet til 30. april. Julianas datter Beatrix gjorde det samme, men beholdt den 30. april. Kilder hævder, at det skyldes, at hendes egen fødselsdag er i januar, hvilket indebærer virkelig koldt vejr i Holland. Efter Willem-Alexander blev konge af Holland, blev Dronningens Dag til Kongens Dag, med fejring den 27. april.

Fest natten lang

Lokale gadekunstnere, loppemarkeder, shows, koncerter, kunstmesser og meget mere, er hvad man kan forvente i løbet af dagen. Selvfølgelig bliver ølfade, boder, åbne barer og andet kæmpe stort, da alle ved, at alkohol er det ultimative tilbehør under Kongens Dag. Den mest populære aktivitet under Kongens dag er vrijmarkt (frit marked). Mange sælgere klemmer sig rundt i store parker som Vondelpark, Westerpark, og endnu flere sælgere er ude i Jordaan og Zuid kvartererne. Normalt er det ulovligt at sælge ejendele på gaden, men Kongens Dag er en undtagelse, og det drager folk virkelig fordel af. Tag nogle penge ud af sparegrisen, og spar penge på at købe noget nips overalt i Amsterdam. Hvis du nogensinde har undret dig over, hvordan en stor fest i blokken ser ud i hele byen, er dette din mulighed for at finde ud af dette.

Ajax kamp

Kun at komme til byen grundet en berømt dag er sjovt, men forestil dig at gøre det til en Kongen Dagstur! Vi foreslår, at du forlænger dit ophold med mere end én dag og ser en Ajax-kamp, mens du er i byen, som er kendt for deres appelsiner, øl og tulipaner. Ajax spiller i Eredivisie, den bedste række i hollandsk fodbold. Ønsker du at få fat i nogle Ajax billetter? Vi foreslår, at du bruger FodboldTravel til dette!

Hjemmesiden hjælper dig med at finde billetter, hoteller og fly, alt sammen på et og samme sted. Du skal blot tage stilling til, hvilken dag du vil se den ønskede fodboldkamp … Og det kan du endda gøre i god tid, så du undgår en masse besvær og er garanteret en uforglemmelig kampoplevelse! Forestil dig, at få en tur-retur billet, hotel og være garanteret billetter til en fodboldkamp, få en all-inclusive rejse i 4 nætter helt ned til 700£! Det lyder for godt til at være sandt, men det er det ikke. Denne mulighed er blot et klik væk og vil være med til at gøre dit forår til noget, du sent glemmer!

Dyk dybere ned i Amsterdams fodboldkultur ved at tage på stadionrundvisning i Ajax. Du får et indblik i, hvad der foregår bag kulisserne på Ajax spektakulære arena, mens du beundrer holdets trofæskab med fire Champions League-titler!

Praktiske Tips under Kongens Dag i Amsterdam

Her er nogle praktiske tips og tricks indsamlet fra lokalbefolkningen rundt omkring på nettet for at gøre din oplevelse, så god, som muligt:

  • Selvom Amsterdam er en af verdens mest kontantløse byer, holder det ikke på Kongens Dag! Medbring kontanter til gademarkederne, ikke for mange, men helt sikkert et par små sedler.
  • At komme på toilettet på Kongens Dag, bliver som regel et stort problem! Tilsyneladende er der dog nogle Amsterdammere som vil lade dig bruge deres private badeværelse, hvis du betaler 1€ eller 2€.
  • Early birds får ormen! Hvis du elsker at shoppe, så skal du helt sikkert tage ud i byen om morgenen, så du kan få nogle varer inden andre snupper dem.
  • Pas på lommetyve! Selvom Amsterdam er meget sikkert i forhold til mindre kriminalitet, er 27. april himlen for lommetyvene, så vær forsigtig!
  • Lider du af angst eller klaustrofobi? Så undgå de små kanalbælter og små gader rundt omkring og nyd i stedet de mere parkbaserede arrangementer.
  • Offentlig transport bliver besværligt, så tjek altid, om din transport er på vej, og hvis ikke, så tjek, hvad alternativerne er. Vi foreslår, at du downloader 9292-appen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *