5 grunde til at tage til FA Cup-finalen

FA Cup-weekenden står for døren, og det er et af højdepunkterne indenfor europæisk cup-fodbold hver sæson. Og det ser ud til, at interessen og hypen omkring kampen er stigende, især efter at de forskellige stadions er blevet åbnet igen efter pandemien. Folk vil gerne opleve en af de største finaler, der findes. Her er 5 grunde til at tage til FA Cup-finalen den 3. juni.

Den finder sted på Wembley Stadium

Madison Square Garden på Manhattan er kendt for at være “verdens mest berømte arena”. Hvis man kan sige “Verdens mest berømte…” og sætte stadionet efter det – så har man Wembley Stadium. Det oprindelige stadion åbnede for 100 år siden, tilbage i 1923, mens det nye stadion åbnede i 2007. Med 90.000 tilskuerpladser er det det største stadion i Storbritannien og det næststørste i Europa efter Camp Nou i Barcelona.

Stadionet kostede omkring 800 millioner euro at bygge, hvilket er en del over den gennemsnitlige pris for et nyt stadion. Men det ser ud til, at det var det hele værd, ikke sandt? Stadionet blev officielt åbnet under FA Cup-finalen i 2007 mellem Chelsea og Manchester United. Men tilskuerrekorden kom med et års forsinkelse, da Portsmouth (kan du huske dem?!) slog Cardiff City 1-0 efter at legenden Nwankwo Kanu scorede det eneste mål.

Det gode ved Wembley er, at det er ligegyldigt, hvor du køber billetter til – der er god synlighed fra alle hjørner af stadionet. Og hvis du skal på toilettet, skal du ikke vente særlig længe – der er 2618 toiletter på Wembley.

Wembley har ud over FA Cup-finaler også været vært for rugbykampe, NFL-kampe og en masse koncerter. George Michael, Adele, Rihanna, Ed Sheeran, U2 og Beyonce har alle holdt koncerter her. Det er virkelig et klassisk stadion.

Du får mulighed for at besøge London i juni

Et klassisk stadion og en fantastisk by. Der er ikke noget bedre tidspunkt at besøge London på end i juni. Det er ikke så regnfuldt (det lover vi), og der er noget at lave overalt. De lokale hygger sig virkelig, og hvorfor skulle de ikke gøre det? Der er så meget at lave og så meget at nyde.

Nyd parkerne, nyd pubberne og nyd musikken. London i juni er en pulserende by, og overalt hvor du går, kan du mærke spændingen før den store kamp på Wembley.

FA Cuppen er den ældste fodboldturnering i verden

Football Association Challenge Cup, eller FA Cuppen, som den er mere kendt som, blev spillet første gang i sæsonen 1871-1872. Det er en vanvittig statistik for verdens ældste fodboldturnering. Her får ikke kun Premier League- og Championship-klubberne en chance for titlen, men klubber helt ned til den 9. bedste række i det engelske fodboldligasystem.

I den første turnering nogensinde blev Wanderers FC kronet som mestre efter at have slået Royal Engineers med 1-0 i finalen. Denne finale fandt sted på Kennington Oval foran 2000 fans på tribunerne.

Den næstældste fodboldturnering i verden er den skotske pokalturnering, som startede i 1874, tre år efter FA Cuppen. Og hvis vi sammenligner FA Cuppen med andre store turneringer, er den ikke engang tæt på. Den spanske pokalturnering, Copa Del Rey, startede i 1903, og Coppa Italia startede først i 1921. Hvad med pokalturneringen i Tyskland? Den startede i 1935. Den franske pokalturnering? I 1917. Med andre ord er FA Cuppen i en klasse for sig selv, når det kommer til historien.

Fansene elsker FA Cuppen

Den rige historie er en stor del af årsagen til, at fansene elsker FA Cuppen. Som tidligere nævnt er det med afstand den ældste fodboldturnering (i hvert fald hvis vi kun tæller de store turneringer med), og det er en stor faktor. Men også det faktum, at alle har en chance. Ens eget hold har en chance, og det er ligegyldigt, om det er de rigeste af de rige eller et lavere ligahold med tandlæger og blikkenslagere i start-11’eren, alle har en chance.

Det beviste Grimsby Town tidligere i denne sæson. Den 1. marts 2023 blev de det første hold i FA Cup-historien til at slå fem hold fra højere divisioner. De fuldendte den fantastiske bedrift ved at slå Premier League-holdet Southampton med 2-1 og nåede frem til kvartfinalen. Grimsby konkurrerer i dag i League Two, og hvem kan ikke lide en underdog?

Et Manchester-derby i finalen

I semifinalerne slog Manchester City, Sheffield United og Manchester United besejrede Brighton & Hove Albion efter straffesparkskonkurrence. Det betyder, at vi kommer til at se Pep Guardialoas og Erling Haalands Man City mod De Røde Djævle. Er det ikke fantastisk?

Finalen finder sted på Wembley Stadium den 3. juni. Du får et klassisk opgør på en klassisk arena i en klassisk turnering. Det bliver ikke bedre end dette.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *